Vianočné vínové kvetinky

Recept Vianočné vínové kvetinky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vínové pečivo piekla každý rok na Vianoce už moja mamina, keď sme boli ešte deti a to je už dobrých pár desaťročí dozadu. V rámci zachovania rodinných tradícií pečiem tento jej starý recept pravidelne už aj ja. Pečivo je naozaj veľmi krehké a doslova sa rozplýva na jazyku. Odporúčam vám tento môj tradičný recept. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

300 ghladká múka
250 gmaslo
8-10 lyžícbiele víno
na obaľovaniepráškový cukor
na obaľovanievanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Deň pred pečením zamiesime cesto. Mieša sa v miske rukami, zdá sa mi to ľahšie ako na pracovnej doske. Víno pridávajte postupne, podľa potreby. Hotové cesto preložím na pomúčenú dosku, urobím bochník, zabalím do potravinárskej fólie a dám na noc do chladničky schladiť.
  2. Na druhý deň cesto vyberiem z chladničky, aby trochu povolilo a na pomúčenej doske ho opatrne rozvaľkám na hrúbku asi 5 - 6 mm. Formičkami vykrajujem kvetinky alebo iné tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary, aby sa piekli rovnomerne. Pečiem na 180° asi 10 - 12 minút podľa veľkosti (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Nepečte ich zbytočne dlho, pečivo by malo aj po upečení zostať zvrchu pekné biele, iba odspodu upečené do svetlohneda.
  3. Upečené pečivo nechám na plechu trochu vychladnúť a potom obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, podobne ako vanilkové rožky. Vychladnuté pečivo skladovať v chlade vo vzduchotesnej nádobe.
  4. Poznámka: Toto cesto je bez vajíčka a tiež bez cukru, napriek tomu sú kvetinky dostatočne sladké vďaka obaľovaniu v cukre. Ja som použila vanilkový cukor s pravou vanilkou. Pečivo odporúčam upiecť trochu skôr pred Vianocami, potrebuje pár dní na rozležanie.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť