Vianočná vianočka

Recept Vianočná vianočka

Pridal: jitule, 28.9.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Múčniky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Kysnuté cesto, ktoré je jemné a krásne nadýchané. Pridaním hrozienok dodáte vianočke super chuť! Autor: jitule

FOTKA OD VÁS

Pridal: jitule, 28.9.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Múčniky

SUROVINY

Budeme potrebovať:

1 ksdroždie
700 gpolohrubá múka
140 gmaslo
140 gcukor
330 mlvlažné mlieko
5 ksžĺtok
80 ghrozienka
2 lyžičkysoľ
100 gorechy
100 gmandle
1 kscitrón

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z vlažného mlieka a droždia necháme v mise po dobu 5 minút vzísť kvások.
  2. Do misy dáme múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a premiešame. Prilejeme maslo, žĺtky a kvások. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme pol hodiny kysnúť.
  3. Pridáme orechy, mandle, hrozienka a necháme 10 minút odležať.
  4. Cesto rozpolíme a z jednej polovičky vyvaľkáme 4 valčeky. Spletieme základňu vianočky tak, že si ich položíme vedľa seba a splietanie začíname uprostred prehodením dvoch vnútorných valčekov. Pridáme postranné a pletieme pravidelne až nakoniec prameňov. Druhú polovicu upletieme podobne opäť od stredu vianočky. Potom vezmeme 3 valčeky a úpletieme vrkôčik a 2 najtenšie zrolujeme. Najskôr dáme vrkoč zo 4 dielov, stred pozatláčame, položíme vrkôčik a nakoniec najslabšie valčeky.
  5. Necháme ešte 30 minút kysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme na 180 stupňov 40 minút podľa rúry. Dobrú chuť!
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť