Vianočka podľa Klasotinky

Recept Vianočka podľa Klasotinky

Pridal: Klasotinka, 29.9.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Múčniky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vynikajúca, mäkučká, nadýchaná vianočka s hrozienkami. Autor: Klasotinka

FOTKA OD VÁS

Pridal: Klasotinka, 29.9.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Múčniky

SUROVINY

Cesto:

700 gpolohrubá múka
330 mlmlieko
140 grozpustené maslo
140 gcukor
1 kockadroždie
1 ksvajce
2 ksžĺtok
1 lyžičkasoľ
1 lyžičkacitrónová kôra
hrozienka namočené v rume
na potretievajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do šálky nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka a čakáme na kvások.
  2. Do misy dáme múku, soľ, cukor, vajcia, citrónovú kôru, žĺtky, maslo, kvások a zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť 60 minút.
    Do cesta primiešame hrozienka a necháme cca 10 minút znovu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 bochníkov - pletencov.
    Začíname pliesť zo 4 pletencov spodné poschodie, 3 pletence na ďalšie poschodie a 2 pletence na horné poschodie. Dáme na plech s papierom na pečenie. A necháme ešte kysnúť 30 minút.
  4. Vianočku si potrieme vajcom a môžeme posypať mandľami. Rúru si rozpálime na 220° C, po 10 minútach znížime na 150° C - 25 min, potom na 100° C - 25 min.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť