NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi
Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
_Nikoleta_    ·   7.4.2022

Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi

Ak máte radi vianočku, no chceli by ste zmenu, skúste si pripraviť takúto plnenú. Obsahuje tri plnky - mak, orechy a tvaroh, čím sa podobá koláču štedrák. Síce mi pri pečení popraskala, na chuti jej to vôbec neubralo a zmizla rýchlosťou blesku. Potešte svojich blízkych zaujímavými veľkonočnými raňajkami.

40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Cesto

1/2 kocky (20 g)
čerstvé droždie
100 ml
vlažné mlieko
1 lyžica (cca 15 g)
trstinový cukor
1 lyžica (cca 15 g)
hladká múka
300 g
hladká pšeničná múka
250 g
hladká špaldová múka
150 ml
vlažné mlieko
40 g
trstinový cukor
20 g
vanilínový cukor
2 ks
žĺtok
100 g
maslo
1/2 lyžičky
soľ

Maková plnka

100 g
mletý mak
4 lyžice
vlažné mlieko
1/2 bal.
vanilínový cukor
10 g
sladidlo (prípadne viac podľa chuti)
15 g
lekvár

Orechová plnka

120 g
mleté vlašské orechy
3 lyžice
vlažné mlieko
1/2 bal.
vanilínový cukor
10 g
sladidlo (prípadne viac, podľa chuti)

Tvarohová plnka

250 g
hrudkový tvaroh
1 ks
vajce
1 lyžica
zlatý klas
1 lyžica
citrónová šťava
štipka
sušená citrónová kôra
25 g
sladidlo (prípadne viac, podľa chuti)
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ako prvé si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka primiešame lyžicu cukru aj múky a nadrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút vzísť.
  2. Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto (maslo izbovej teploty alebo rozpustené v mikrovlnke) a pridáme aj kvások. Miesime v robote, pokiaľ nám nevznikne cesto, ktoré sa pekne odliepa od stien misy. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
  3. Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných ingrediencií na každú z nich.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Vyvaľkáme, naplníme plnkou po celej ploche a zrolujeme. Keď máme pripravené všetky tri časti, zapletieme ich ako vrkoč. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
  5. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35-40 minút. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom. Podávať môžete samotnú alebo doplniť lekvárom, tvarohom, jogurtom, či pripraviť si k nej kakao.

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov