Veľmi jednoduchá, chutná a rýchla marlenka bez vaľkania cesta

Recept Veľmi jednoduchá, chutná a rýchla marlenka bez vaľkania cesta

Pridal: Marta Mlyn, 18.5.2021

Kategorie: Múčniky, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Nie je jednoduchší recept ako tento na chutný dezert, ktorý určite pozná každý. Dá sa kúpiť hotový v obchode ako polotovar, ale to vôbec nie je správna chuť koláča. Chutí umelo, teda aspoň mne vôbec nechutí. Cítim tam veľa umelých farbív, chutí, arómou, no proste to vôbec nie je ako ten domáci klasický medový dezert, na ktorý sa už v obchode ani nepozriem. Urobte si aj vy domácu Marlenku a určite už ani vy nebudete chcieť tú z obchodu. Autor: Marta

FOTKA OD VÁS

Pridal: Marta Mlyn, 18.5.2021

Kategorie: Múčniky, Dezerty

SUROVINY

Cesto:

300 gpráškový cukor
400 ghladká múka
250 gmaslo
1 lyžicajedlá sóda
3 ksvajce
3 lyžicemed
podľa potrebymlieko

Krém:

375 gmaslo
600 gsladené salko

Ďalej:

hrsťvlašské orechy
1 bal.Pikao kakaové

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si pripravíme cesto. Pripravíme si horúci vodný kúpeľ. Do misky dáme maslo, necháme ho rozpustiť, pridáme med, vajíčka, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu premiešame a ak máme veľmi husté cesto, prilejeme trochu mlieka. Záleží na veľkosti vajíčok. Cesto by malo byť hustejšie ako palacinkové a malo by sa z varešky liať.
  2. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti a pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom. Rovnomerne rozotrieme cesto a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov cca 12 minút. Takto opakujeme aj so zostávajúcimi dvoma cestami. S cestom pracujeme veľmi opatrne, je veľmi krehké. Po upečení ho necháme vychladnúť na papieri a kraje odrežeme. Nevyhadzujeme, ale odkladáme do misky.
  3. Pripravíme si plnku. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridávame salko a šľaháme. Krém rozdelíme na tri rovnaké časti a môžeme vrstviť. Cesto, krém, cesto, krém, cesto, krém.
  4. Vrch posypeme nadrobno posekanými orieškami, ktoré sme zmiešali s rozdrveným cestom a ozdobíme kakaovým pikaom.
  5. * Tip 1: niekto salko varí, čiže skaramelizuje. Ja to mám odskúšané, že nevarené salko je oveľa lepšie ako karamelové.
  6. * Tip 2: poskladanú Marlenka necháme pri izbovej teplote stáť minimálne 1 hodinu. Maslo z náplne vpije do cesta a celý zákusok bude oveľa jemnejší. Ak by ste Marlenku vložili do chladničky hneď, maslo by stuhlo a nevpilo by sa tak do cesta.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť