Veľmi jednoduchá, chutná a rýchla marlenka bez vaľkania cesta

Pridal: Marta Mlyn, 18.5.2021
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Nie je jednoduchší recept ako tento na chutný dezert, ktorý určite pozná každý. Dá sa kúpiť hotový v obchode ako polotovar, ale to vôbec nie je správna chuť koláča. Chutí umelo, teda aspoň mne vôbec nechutí. Cítim tam veľa umelých farbív, chutí, arómou, no proste to vôbec nie je ako ten domáci klasický medový dezert, na ktorý sa už v obchode ani nepozriem. Urobte si aj vy domácu Marlenku a určite už ani vy nebudete chcieť tú z obchodu. Autor: Marta
FOTKA OD VÁS
Pridal: Marta Mlyn, 18.5.2021
SUROVINY
Cesto:
300 gpráškový cukor
400 ghladká múka
250 gmaslo
1 lyžicajedlá sóda
3 ksvajce
3 lyžicemed
podľa potrebymlieko
Krém:
375 gmaslo
600 gsladené salko
Ďalej:
hrsťvlašské orechy
1 bal.Pikao kakaové
- Najskôr si pripravíme cesto. Pripravíme si horúci vodný kúpeľ. Do misky dáme maslo, necháme ho rozpustiť, pridáme med, vajíčka, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu premiešame a ak máme veľmi husté cesto, prilejeme trochu mlieka. Záleží na veľkosti vajíčok. Cesto by malo byť hustejšie ako palacinkové a malo by sa z varešky liať.
- Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti a pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom. Rovnomerne rozotrieme cesto a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov cca 12 minút. Takto opakujeme aj so zostávajúcimi dvoma cestami. S cestom pracujeme veľmi opatrne, je veľmi krehké. Po upečení ho necháme vychladnúť na papieri a kraje odrežeme. Nevyhadzujeme, ale odkladáme do misky.
- Pripravíme si plnku. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridávame salko a šľaháme. Krém rozdelíme na tri rovnaké časti a môžeme vrstviť. Cesto, krém, cesto, krém, cesto, krém.
- Vrch posypeme nadrobno posekanými orieškami, ktoré sme zmiešali s rozdrveným cestom a ozdobíme kakaovým pikaom.
- * Tip 1: niekto salko varí, čiže skaramelizuje. Ja to mám odskúšané, že nevarené salko je oveľa lepšie ako karamelové.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Velmi jednoduchá, chutná a rychlá marlenka bez válení těsta.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Bardzo prosty, smaczny i szybki miodownik bez wałkowania ciasta.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Marlenka-Honigkuchen selber machen (ein einfaches, schnelles und leckeres Rezept) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Egyszerű, gyors házi marlenka.
KOMENTÁRE K RECEPTU