Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami
Samozrejme, že mazanec nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Už roky pečiem jeden a nikdy nemením recept. Samozrejme, ak mením, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvedčený. Veď čo, keď nový nebude tak chutný ako tento. Mala by som doma veľký problém :) S maslom odporúčam, ale ak nemáte alebo z nejakého dôvodu maslo nemôžete, tak ho zameňte za Heru alebo iný stužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
600 gpolohrubá múka
150 gmaslo alebo Hera
150 gpráškový cukor
40 gdroždie
3 ksžĺtok
250 mlmlieko
100 ghrozienka
panákrum
1/2 lyžičkysoľ
z jedného citrónastrúhaná kôra
na posypaniemandľové lupienky alebo hoblinky
na potretievajce
- Pripravíme si všetky suroviny. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, strúhanú citrónovú kôru a preosiaty práškový cukor.
- Do druhej menšej misky pripravíme kvások. V troch lyžiciach teplého mlieka rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie a premiešame. Necháme vzísť kvások.
- Do misky s múkou pridáme kvások, pridáme aj mäkké maslo alebo Heru, žĺtky, rum, do ktorého sme namočili aj hrozienka a nakoniec aj zvyšné mlieko. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste zakryté utierkou kysnúť. Cesto kysne asi jednu hodinu. Záleží od teploty, akú máte doma.
- Po hodine kysnutia cesto ešte raz rukou spracujeme a necháme kysnúť pol hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu, vypracujeme bochníky a preložíme ich na papierom vyložený plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť pol hodinu.
- Pred pečením bochníky nastrihneme do tvaru kríža, potrieme vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme na 150 stupňov pri funkcii teplovzduch asi pol hodinu až 40 minút. Sledujeme.
Môj blog: Varenie s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Velikonoční mazanec posypaný mandličkama.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Wielkanocna drożdżówka posypana migdałami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Osterbrot mit Mandeln bestreut an.
KOMENTÁRE K RECEPTU