Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami

Recept Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami

Pridal: rebeka, 13.3.2021

Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Múčniky, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Samozrejme, že mazanec nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Už roky pečiem jeden a nikdy nemením recept. Samozrejme, ak mením, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvedčený. Veď čo, keď nový nebude tak chutný ako tento. Mala by som doma veľký problém :) S maslom odporúčam, ale ak nemáte alebo z nejakého dôvodu maslo nemôžete, tak ho zameňte za Heru alebo iný stužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)

FOTKA OD VÁS

Pridal: rebeka, 13.3.2021

Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Múčniky, Dezerty

SUROVINY

600 gpolohrubá múka
150 gmaslo alebo Hera
150 gpráškový cukor
40 gdroždie
3 ksžĺtok
250 mlmlieko
100 ghrozienka
panákrum
1/2 lyžičkysoľ
z jedného citrónastrúhaná kôra
na posypaniemandľové lupienky alebo hoblinky
na potretievajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si všetky suroviny. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, strúhanú citrónovú kôru a preosiaty práškový cukor.
  2. Do druhej menšej misky pripravíme kvások. V troch lyžiciach teplého mlieka rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie a premiešame. Necháme vzísť kvások.
  3. Do misky s múkou pridáme kvások, pridáme aj mäkké maslo alebo Heru, žĺtky, rum, do ktorého sme namočili aj hrozienka a nakoniec aj zvyšné mlieko. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste zakryté utierkou kysnúť. Cesto kysne asi jednu hodinu. Záleží od teploty, akú máte doma.
  4. Po hodine kysnutia cesto ešte raz rukou spracujeme a necháme kysnúť pol hodinu.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu, vypracujeme bochníky a preložíme ich na papierom vyložený plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť pol hodinu.
  6. Pred pečením bochníky nastrihneme do tvaru kríža, potrieme vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme na 150 stupňov pri funkcii teplovzduch asi pol hodinu až 40 minút. Sledujeme.

Môj blog: Varenie s Tomem

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť