NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Pletenky a judáše Veľkonočné judáše
Veľkonočné judáše
Recept Veľkonočné judáše
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   12.3.2021

Veľkonočné judáše

Tak ako mazanec, aj veľkonočné judáše patria medzi tradičné pochutiny. Robila som rôzne tvary, uzlíky, slimáky, vtáčiky, pletenky na vajíčko, žemličky,... S cestom sa pracuje luxusne, vôbec sa nelepí a netrhá pri stáčaní a po upečení nepopraskajú. Ak ste ešte nerobili, určite vyskúšajte.

Suroviny
500 g
hladká múka
60 g
krupicový cukor
300 ml
smotana na varenie (použiť možno aj smotanu na šľahanie alebo mlieko)
kocka
droždia
3 ks
žĺtok
150 g
maslo
z 1 citróna
citrónová kôra
asi 2 lyžičky
citrónová šťava
vanilkový cukor
štipka
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najprv si pripravte kvások (pre uľahčenie práce môžete použiť aj sušené droždie). Potom zmiešajte cukor, múku, 2 žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a šťavu a zmäknuté maslo.
  2. Na záver pridajte smotanu. Vypracujte cesto a nechajte ho zhruba hodinu kysnúť. Z vykysnutého cesta treba vyvaľkať valčeky a zapliesť ich do požadovaných tvarov - predstavivosti sa medze nekladú.
  3. Pri pečení použite papier na pečenie alebo plech vymažte maslom. Ak máte vytvorené judáše, nechajte ich na plechu ešte štvrť hodiny kysnúť a nakoniec ich potrite žĺtkom; judáše budú vďaka tomu po upečení krásne lesklé.
  4. Pečte pri teplote 160-180° C zhruba 20-25 minút.
  5. Podávať ich môžete pokvapkané medom a posypané nasekanými mandľami.

Zdroj: Varenie a pečenie s radosťou ღ

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár