Veľkonočné judáše

Recept Veľkonočné judáše
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tak ako mazanec, aj veľkonočné judáše patria medzi tradičné pochutiny. Robila som rôzne tvary, uzlíky, slimáky, vtáčiky, pletenky na vajíčko, žemličky,... S cestom sa pracuje luxusne, vôbec sa nelepí a netrhá pri stáčaní a po upečení nepopraskajú. Ak ste ešte nerobili, určite vyskúšajte.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

500 ghladká múka
60 gkrupicový cukor
300 mlsmotana na varenie (použiť možno aj smotanu na šľahanie alebo mlieko)
kockadroždia
3 ksžĺtok
150 gmaslo
z 1 citrónacitrónová kôra
asi 2 lyžičkycitrónová šťava
vanilkový cukor
štipkasoľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najprv si pripravte kvások (pre uľahčenie práce môžete použiť aj sušené droždie). Potom zmiešajte cukor, múku, 2 žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a šťavu a zmäknuté maslo.
  2. Na záver pridajte smotanu. Vypracujte cesto a nechajte ho zhruba hodinu kysnúť. Z vykysnutého cesta treba vyvaľkať valčeky a zapliesť ich do požadovaných tvarov - predstavivosti sa medze nekladú.
  3. Pri pečení použite papier na pečenie alebo plech vymažte maslom. Ak máte vytvorené judáše, nechajte ich na plechu ešte štvrť hodiny kysnúť a nakoniec ich potrite žĺtkom; judáše budú vďaka tomu po upečení krásne lesklé.
  4. Pečte pri teplote 160-180° C zhruba 20-25 minút.
  5. Podávať ich môžete pokvapkané medom a posypané nasekanými mandľami.

Zdroj: Varenie a pečenie s radosťou ღ

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť