Veľkonočné judáše

Pridal: NajLucka, 12.3.2021
Kategorie: Pletenky a judáše, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Pečivo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tak ako mazanec, aj veľkonočné judáše patria medzi tradičné pochutiny. Robila som rôzne tvary, uzlíky, slimáky, vtáčiky, pletenky na vajíčko, žemličky,... S cestom sa pracuje luxusne, vôbec sa nelepí a netrhá pri stáčaní a po upečení nepopraskajú. Ak ste ešte nerobili, určite vyskúšajte.
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 12.3.2021
Kategorie: Pletenky a judáše, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Pečivo
SUROVINY
500 ghladká múka
60 gkrupicový cukor
300 mlsmotana na varenie (použiť možno aj smotanu na šľahanie alebo mlieko)
kockadroždia
3 ksžĺtok
150 gmaslo
z 1 citrónacitrónová kôra
asi 2 lyžičkycitrónová šťava
vanilkový cukor
štipkasoľ
- Najprv si pripravte kvások (pre uľahčenie práce môžete použiť aj sušené droždie). Potom zmiešajte cukor, múku, 2 žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a šťavu a zmäknuté maslo.
- Na záver pridajte smotanu. Vypracujte cesto a nechajte ho zhruba hodinu kysnúť. Z vykysnutého cesta treba vyvaľkať valčeky a zapliesť ich do požadovaných tvarov - predstavivosti sa medze nekladú.
- Pri pečení použite papier na pečenie alebo plech vymažte maslom. Ak máte vytvorené judáše, nechajte ich na plechu ešte štvrť hodiny kysnúť a nakoniec ich potrite žĺtkom; judáše budú vďaka tomu po upečení krásne lesklé.
- Pečte pri teplote 160-180° C zhruba 20-25 minút.
- Podávať ich môžete pokvapkané medom a posypané nasekanými mandľami.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Velikonoční jidáše.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Ostergebäck: Kränzchen, Zöpfe, Küken, Schnecken und vieles mehr an.
KOMENTÁRE K RECEPTU