NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Pletenky a judáše Veľkonočné judáše - kuriatka
Veľkonočné judáše - kuriatka
Recept Veľkonočné judáše - kuriatka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Triniti Triniti    ·   10.3.2021

Veľkonočné judáše - kuriatka

Z kysnutého cesta sa dajú pripraviť naozaj poriadne pochúťky. Do kysnutého cesta na veľkonočného judáše pridávam maslo a viac cukru, aby boli mäkké a jemné. Z cesta pripravujem rôzne tvary, ale najviac obľúbené sú u nás kuriatka. Je to naozaj veľmi jednoduché, vyskúšajte aj vy. Autor: Triniti

45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
polohrubá múka
30 g
droždie
250 ml
mlieko
120 g
maslo
100 g
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
štipka
soľ
na potretie
vajce
na potretie
med
na oči
hrozienka
na oči
klinčeky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto pripravujem v domácej pekárni - vlažné mlieko, trošku cukru a droždia necháme chvíľu odstáť v nádobe, aby vzišiel kvások a potom pridáme všetky ostatné suroviny. Zapnem program príprava cesta a pekáreň urobí prácu za mňa. Ak nemáte pekáreň, cesto pripravíte ručne alebo pomocou ručného mixéra s miešacími hákmi. Po vypracovaní necháte cesto asi hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
  2. Z vykysnutého cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré vypracujeme na tenký valček asi 20 cm dlhý a urobíme kuriatko - klasicky urobíme uzol a na tvar chvosta a zobáčik použijeme nožnice. Ako oči použijeme klinček alebo hrozienka.
  3. Ukladáme ich na papierom vyložený plech a necháme ešte 15 minút kysnúť.
  4. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Po upečení ich hneď potierame tekutým medom. Z tejto dávky vyjde cca 45 - 50 kusov.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár