Veľkonočná šunka pečená na mede s klinčekmi

Recept Veľkonočná šunka pečená na mede s klinčekmi

Pridal: NajLucka, 24.11.2020

Kategorie: Chuťovky, Veľká Noc, Sviatočné pečenie

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Veľká noc sa blíži a je potrebné pripraviť sa na pečenie, varenie a, hlavne, jedenie. Vynikajúca veľkonočná šunka pečená na mede s klinčekmi. V pozadí chuť škorice - no mňam!

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 24.11.2020

Kategorie: Chuťovky, Veľká Noc, Sviatočné pečenie

SUROVINY

Budeme potrebovať:

3 kgúdená šunka
4 ksmrkva
1 kspór
1 kscibuľa
1 lyžičkakorenie
1 lyžičkakoriander
2 kscelá škorica
2 ksbobkový list

Glazúra:

100 ghnedý cukor
50 mlčervené víno sladké
25 mlocot
125 gmed
klinček

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Šunku vložíme do veľkého hrnca a zalejeme ju studenou vodou. Pridáme mrkvu, pór, cibuľu, korenie, koriander, celú škoricu, bobkový list. Varíme cca 3 hodiny (stále odoberáme penu, ktorá sa vytvorí na povrchu). Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť (vývar môžeme následne použiť na iný recept).
  2. Do malého hrnca dáme cukor, víno, ocot, med a poriadne premiešame. Na miernom ohni spojíme. Varíme, kým nedostaneme lesklý sirup.
  3. Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Šunku - tú stranu, kde sa nachádza tuk, pomocou ostrého noža prerežeme (do tvaru šachovnice) a do každého štvorčeka vpichneme jeden klinček. Na šunku nalejeme polovicu sirupu a pečieme cca 15 minút vo vopred vyhriatej rúre.
  4. Po 15 minútach šunku natrieme druhou polovicou sirupu a pečieme ďalších 25-35 minút pekne do zlata. Upečenú šunku vyberieme a necháme 15 minút odstáť pred podávaním. Dobrú chuť!

Zdroj: Coolinarika

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť