Veľkonočná šunka pečená na mede s klinčekmi

Pridal: NajLucka, 24.11.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Chuťovky, Veľká Noc
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Veľká noc sa blíži a je potrebné pripraviť sa na pečenie, varenie a, hlavne, jedenie. Vynikajúca veľkonočná šunka pečená na mede s klinčekmi. V pozadí chuť škorice - no mňam!
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 24.11.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Chuťovky, Veľká Noc
SUROVINY
Budeme potrebovať:
3 kgúdená šunka
4 ksmrkva
1 kspór
1 kscibuľa
1 lyžičkakorenie
1 lyžičkakoriander
2 kscelá škorica
2 ksbobkový list
Glazúra:
100 ghnedý cukor
50 mlčervené víno sladké
25 mlocot
125 gmed
klinček
- Šunku vložíme do veľkého hrnca a zalejeme ju studenou vodou. Pridáme mrkvu, pór, cibuľu, korenie, koriander, celú škoricu, bobkový list. Varíme cca 3 hodiny (stále odoberáme penu, ktorá sa vytvorí na povrchu). Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť (vývar môžeme následne použiť na iný recept).
- Do malého hrnca dáme cukor, víno, ocot, med a poriadne premiešame. Na miernom ohni spojíme. Varíme, kým nedostaneme lesklý sirup.
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Šunku - tú stranu, kde sa nachádza tuk, pomocou ostrého noža prerežeme (do tvaru šachovnice) a do každého štvorčeka vpichneme jeden klinček. Na šunku nalejeme polovicu sirupu a pečieme cca 15 minút vo vopred vyhriatej rúre.
- Po 15 minútach šunku natrieme druhou polovicou sirupu a pečieme ďalších 25-35 minút pekne do zlata. Upečenú šunku vyberieme a necháme 15 minút odstáť pred podávaním. Dobrú chuť!
Zdroj: Coolinarika
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Velikonoční šunka pečená na medu s hřebíčky.
KOMENTÁRE K RECEPTU