Vanilkové makové rožteky

Recept Vanilkové makové rožteky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Veľmi zaujímavý starodávny recept z mojej zbierky, vhodný najmä pre milovníkov maku :) Ak chcete obmeniť svoje tradičné vianočné cukrovinky niečím novým, vyskúšajte k vanilkovému cestu pridať mak. Vzniknú vám tak makové vanilkové rožky, ktoré chutia naozaj fantasticky. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

210 ghrubá múka
100 gmaslo
75 gpráškový cukor
70 gmletý mak
štipkasoľ
1 ksvajce
na obaľovaniepráškový cukor
na obaľovanievanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Všetky suroviny rýchlo zmiešame rukami v miske (maslo aj vajcia musia byť úplne studené z chladničky).
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvoríme bochník a urobíme si valček, nakrájame ho na rovnaké kúsky a z každého rukami vytvarujeme rohlíček. Toto cesto nedávam schladiť, pretože potom sa drobí pod rukami (hrubá múka a mak robia svoje).
  3. S cestom sa trochu horšie pracuje, ak by ste ho mali naozaj veľmi mäkké, skúste ho predsa len dať na chvíľku schladiť.
  4. Rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich veľmi na husto, pri pečení ešte trochu narastú. Ja mám plech 40 x 30cm a nikdy nedávam piecť viac ako 20 rožtekov (5 radov po 4 ks). Piekla som na 200° asi 9 - 10 minút (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak).
  5. Rožteky by aj po upečení mali zostať bledé. Tesne po upečení sú veľmi krehké, preto ich necháme na plechu trochu vychladnúť a potom ich (ešte horúce) obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.
  6. Z tohto množstva cesta som urobila cca 30 rožtekov (ak budete robiť menšie, dá sa i viac).

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť