Valašské frgále od babičky

Recept Valašské frgále od babičky

Pridal: rebeka, 4.2.2022

Kategorie: Múčniky, Dezerty, Slivky, Podľa ovocia

FOTKA OD VÁS
Recept Valašské frgále od babičky
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Valašské frgále od babičky. Náplň zvolíte podľa chuti, ja používam tvarohovú a hruškovú. Je to mňamka!

FOTKA OD VÁS
Recept Valašské frgále od babičky

Pridal: rebeka, 4.2.2022

Kategorie: Múčniky, Dezerty, Slivky, Podľa ovocia

SUROVINY

Kvások:

1/2 lmlieko
100 gdroždie
1 lyžicacukor

Cesto:

750 gpolohrubá múka
250 g hladká múka
6 ksžĺtok
2 ksvajce
3 lyžicepráškový cukor
1 lyžičkasoľ
250 gHera
100 mlolej

Posypka:

150 gpolohrubá múka
150 g hladká múka
150 gpráškový cukor
300 grozpustené maslo

Tvarohová plnka:

2 bal.plnotučný tvaroh
100 grozpustené maslo
sneh z 1 bielka
hrsťhrozienka
1 lyžicahnedý rum
hruškový lekvár (hrušky)
slivkový lekvár
hrsť zápražky
hrsť polohrubej múky
mletý badián
škorica
mletý klinček

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme kvások a zmiešame ho so surovinami na cesto. Cesto prepracujeme do hladka a necháme vykysnúť. Minimálne ho ešte raz premiešame a necháme znova vykysnúť. Medzitým pripravíme plnky, posýpku a plechy. Babička má okrúhle plechy (cca priemer 30 cm), ktoré tenko vymaže masťou, pretože cesto je dosť tučné. Ja som si zaobstarala plechy na pizzu (tiež s priemerom 30 cm), plechy majú dierované dno, ktoré prekrývam papierom na pečenie.
  2. Kysnuté cesto rozdelíme na bochníčky (cca 220 g), ktoré opäť necháme vykysnúť. Bochníčky preložíme na plech a rozvaľkáme malým jednoručným valčekom (rozťapkáme) od stredu až po kraje plechu na tenko. Kraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakoniec posypeme posýpkou a dáme opäť trochu kysnúť.
  3. Rúru rozohrejeme na 200-250 ° C a jednotlivé plechy  pečieme každý tak 6 minút, až sú okraje dozlatista. Po vytiahnutí frgála z rúry ešte potrieme zľahka okraje masťou. Po vychladnutí (najlepšie až večer) zalejeme koláče rozpusteným maslom, v ktorom je rum a pridáme trochu esencie a trochu vanilkového cukru (maslom nešetriť).
  4. Hrušková plnka: sušené hrušky namočíme, povaríme a nakoniec jemne pemelieme. Vývar z hrušiek nevylejeme, neskôr ho zmiešame s pomletými hruškami. Nachystáme trochu zápražky: polohrubá múka a olej (stačí len múku rozpustiť v oleji, nesmažíme do ružova). Zápražku s vývarom vmiešame do mletých hrušiek a vznikne pyré, ktoré premiešame so slivkovým lekvárom (v pomere 2/3 : 1/3). Slivkový lekvár sa pridáva hlavne kvôli tmavšej farbe. Ak je lekvár tuhý, rozvaríme ho predtým v kastróliku, aby sa to dobre spojilo. Nakoniec do zmesi pridáme podľa chuti badián, škoricu a klinčeky (všetko mleté - najväčšiu časť korenia tvorí badián).
  5. Ak máte iba čerstvé hrušky, urobte si z nich lekvár takto: odporúčam deň vopred hrušky, nelúpať, povariť do mäkka. Potom hrušky scedíme, rozmixujeme a odovzdáme na pekáč do rúry (cca 150 ° C) varím 3-4 hodiny. Po vychladnutí pripravujeme plnku podľa vyššie uvedeného návodu (pridáme zápražku... atď.).

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť