NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohové dobrodružstvo
Tvarohové dobrodružstvo
Recept Tvarohové dobrodružstvo
Martina1978    ·   28.7.2021

Tvarohové dobrodružstvo

Hnetený tvarohový zákusok, ktorý si obľúbite. Vhodný ku káve. Už teraz mi tečú sliny.

Suroviny

Cesto:

2 hrnčeky
hladká múka
1 lyžička
prášok do pečiva
3/4 hrnček
práškový cukor
150 g
maslo
2 lyžice
kakao
1 lyžica
kyslá smotana
1 ks
vajce

Tvarohová plnka:

1 kg
tvaroh
5 ks
vajce
100 g
maslo
1,5 hrnčeka
kryštálový cukor
1 lyžica
vanilkový cukor
1 bal.
vanilkový puding
1 lyžica
hladká múka
3 lyžice
pomarančová kôra (nemusí byť)
3 lyžice
hrozienka (nemusí byť)
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Postup:
    Použijeme šálku o objeme 200ml. Múku, prášok do pečiva, práškový cukor a kakao zmiešame, pridáme vajce, zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať asi pol hodinu.
  2. Tvarohová náplň:
    Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkou, pridáme rozpustené maslo, postupne pridávame tvaroh, múku a puding. Nakoniec opatrne pridáme tuhý sneh, premiešame lyžicou. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru a hrozienka, ktoré môžeme predtým namočiť napr. v rume alebo ich zalejeme horúcou vodou, aby trochu zmäkli. Ak použijeme nízkotučný tvaroh, pridáme o 100 g masla viac, čiže 200 g.
  3. Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme a pomocou valčeka opatrne prenesieme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 40 x 25 cm. Nalejeme tvarohovú plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Vrch poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nevytvorili na ceste bubliny. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.
  4. Tip: Ak sa nám nedarí preniesť druhý plát cesta na plnku, pretože sa cesto trhá, môžeme ho jednoducho nastrúhať na hrubšom strúhadle.

Zdroj: Z cukrem pudrem

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár