NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Tvarohová vianočka - krok za krokom
Tvarohová vianočka - krok za krokom
Recept Tvarohová vianočka - krok za krokom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   18.9.2020

Tvarohová vianočka - krok za krokom

Pripravte si luxusnú tvarohovú vianočku. Na raňajky ako stvorená. Robila som z dvojnásobnej dávky, aby mala aj moja mamka. Tá vianočku miluje. S maslom, medom k rannej káve, to je ako z rozprávky a musím povedať, že sa mi naozaj vydarila. Niekedy som piekla vianočku podľa iného receptu a tá mi počas pečenia stále popraskala, čo sa pri tejto povedať nedá. Autor: Mineralka

Suroviny

Budeme potrebovať:

500 g
hladká múka
250 ml
mlieko
20 g
čerstvé droždie
10 g
soľ
12 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
75 g
mäkký tvaroh
25 g
maslo
na potrenie
žĺtok
na posypanie
sezam
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Trochu mlieka ohrejeme, pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme. Pridáme droždie a necháme chvíľu odstáť, aby vzišiel kvások.
  2. V miske zmiešame preosiatu múku s vajíčkom, tvarohom, soľou a nakrájaným maslom (izbovej teploty). Pridáme kvások a zvyšné mlieko a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť. Keď zvojnásobí svoju veľkosť, znova spracujeme do guľôčky a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť hodinu na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké kusy a každý kus spracujeme do role. Vrch každej role spojíme a môžeme pliesť ako vidíme na obrázku. Štvrtý cez tretí, potom pod druhý a cez prvý. Takto postup opakujeme, kým neprídeme nakoniec. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút.
  4. Po 30 minútach vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom alebo makom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov cca 40 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár