NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Trubičky z lístkového cesta - šamrole
Trubičky z lístkového cesta - šamrole
Recept Trubičky z lístkového cesta - šamrole
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Janaha    ·   10.10.2020

Trubičky z lístkového cesta - šamrole

Jednoduché a rýchle šamrole z lístkového cesta plnené bielkovým snehom. Bielkový sneh už robím asi 10 rokov rovnaký, nikdy neuberám cukor ani nemením za trstinový alebo hnedý. Veď ak si dám pár trubičiek na Vianoce, tak sa celý svet nezrúti. Vzhľadom k tepelne neupraveným bielkom odporúčam šamrole čo najskôr zjesť :). Ja osobne mám rešpekt pred jedlami zo surových vajec a toto je jeden z mála receptov, kde ich používam, aj to len preto, že mám svoje domáce vajíčka, pretože robiť zákusok z kupovaných surových vajec by som asi neriskovala. Ak si netrúfate použiť surové vajíčka, nájdite si radšej recept, kde sa bielková pena šľahá nad parou. Ja robievam väčšinou takto, je to rýchlejšie a výsledný efekt je skoro rovnaký :) Autor: Janaha

Suroviny
2 balenia
lístkové cesto
3 ks
bielok
300 g
kryštálový cukor
75 ml
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Lístkové cesto rozkrájame radielkom na jemne pomúčenej doske na 8 rovnako širokých pásov (z oboch kusov cesta máme spolu 16 šamrolí).
  2. Kovové formičky si natrieme olejom a na každú navinieme pásik cesta tak, aby sa čiastočne prekrýval.
  3. Navinuté rúrky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ponatierame žĺtkom, ktorý rozmiešame s trochou vody. Pečiem na 200° do svetlohneda. Po upečení ich necháme trošku vychladnúť a potom ich opatrne stiahneme z formičiek. Pomáhame si čistou utierkou, ktorou chytíme širší kovový koniec formičky a druhou rukou zľahka ťaháme šamrole dole (trošku sa drobia, ale to je u lístkového cesta normálne).
  4. Vychladnuté šamrole naplníme snehom z bielkov a jemne pocukrujeme. Najlepšie sú hneď po upečení, ale aj na druhý deň sú stále dobré. Tie, ktoré nestihneme zjesť, máme, samozrejme, v chladničke. Po naplnení ich nedávame hneď do chladničky, ale necháme ich najskôr voľne vychladnúť v kuchyni na stole.
  5. Bielkový sneh: bielky vyšľaháme úplne dotuha. Zatiaľ si dám zvariť cukor s vodou (nevarím ho dlho, len nechám poriadne zovrieť). Potom vriaci sirup pomaly prilievame (za stáleho šľahania) do bielkov. Sneh by mal nabrať na objeme. Sneh ešte dobre prešľaháme, aby trochu vychladol a pomocou zdobičky naplním vychladnuté trubičky. Pri príprave snehu je dobré mať pomocníka (jeden šľahá sneh a druhý leje vriaci cukrový sirup), alebo použiť šľahač so stojanom a misou, ktorý šľahá sám.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár