Svadobné koláčiky
Hneď po upečení sú krehké a chrumkavé, ďalšie dni potom jemné a vláčne. Údajne vydržia aj niekoľko dní, ale to sa nám nikdy nepodarilo vyskúšať, pretože sa hneď zjedia :) Sú vynikajúce.
Pridal: NajLucka, 21.9.2021
Kategorie: Múčniky, Dezerty, Koláče, keksíky, sušienky
SUROVINY
Na cesto si pripravte:
500 ghladká múka
350 gmaslo
3 ksžĺtok
štipkasoľ
1 lyžicarum
1 lyžicabiely jogurt alebo 1/2 lyžice majonézy
Na kvások:
5 lyžícmlieko
2-3 lyžicecukor
30 gdroždie
Tvarohová plnka:
250 gtvaroh
4 lyžicepráškový cukor
1 ksvajce
1 lyžicavanilkový puding
vanilkový cukor
citrónový olej/kôra
na zdobeniehrozienka máčané v rume
Maková plnka:
150 gmletý mak
200 mlmlieko
3-4 lyžicekrupicový cukor
mleté piškóty
rum
citrónový olej
vanilkový extrakt alebo cukor
na zdobenielúpané mandle
Orechová plnka:
150 gmleté vlašské orechy
150 mlmlieko
120 gcukor
75 gmleté piškóty
1-2 lyžicerum (nemusí byť)
na zdobenievlašské orechy
- Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, nechajte v teple vzísť kvások.
- Medzitým si preosejte do misy múku so soľou, pridajte kúsky zmäknutého masla, žĺtka, rum a jogurt alebo majonézu. Nakoniec prilejte kvások a vypracujte pružné cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote, ale šikovné kuchárky to určite zvládnu aj ručne.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte na pol hodiny až hodinu do chladničky. Veľmi záleží, ako zmäknuté maslo ste mali, cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zase by Vám nemalo tiecť pod rukami.
- Než cesto stuhne, môžete si pripraviť náplne, najlepšie tvarohovú, jablkovú alebo lekvárovú. Makovú alebo orechovú náplň je lepšie pripraviť deň vopred, aby vychladla. Množstvo náplne, ktoré uvádzam, je skôr orientačné, z hlavy Vám teraz nepoviem, na koľko koláčikov Vám ktorá náplň vystačí. Bez obáv ale použite recept na svoje obľúbené náplne.
- Maková náplň:
Mlieko priveďte do varu, pridajte mletý mak a pár minút za stáleho miešania povarte. Odstavte, pridajte cukor, vanilku a citrónový olej alebo kôru. Keď maková zmes vychladne, pridajte podľa chuti rum a zahustite mletými piškótami. Zmes sa Vám možno bude zdať po uvarení riedka, ale po vychladnutí a pridaní piškót bude mať tú správnu chuť aj konzistenciu. - Orechová náplň:
Mlieko zvarte spoločne s cukrom, pridajte mleté orechy a za stáleho miešania chvíľku povarte. Odstavte, nechajte vychladnúť a vmiešajte mleté piškóty. Môžete pridať trochu rumu, ja mám veľmi rada jeho vôňu, takže ho používam pri pečení kamkoľvek to ide. - Keď je cesto správne tuhé, zapnite si rúru na 200 stupňov a vyložte si plechy papierom na pečenie. Koláčiky sa pečú veľmi krátko na vyššiu teplotu a je potreba ich naozaj pozorne strážiť.
- Vyberte si z chladničky časť cesta, rozvaľkajte na plát hrubý 3-4 mm a vykrajujte kolieska. Ja používam klasické vykrajovátko na vianočné pečivo s priemerom asi 3,5 cm, ale dobre Vám to pôjde aj s menším pohárikom. Kolieska preneste na plech a zdobte náplňami. Najlepšie to pôjde, keď si náplne preložíte do zdobiaceho vrecka a na kolieska náplň nastriekate.
- Podľa druhu náplne ozdobte mandľou, hrozienkom alebo orechom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 7-9 minút. Ku koncu je potreba dobre strážiť, pretože koláčiky budú zhora ešte svetlé, ale zospodu už krásne zlatisté.
- Po vytiahnutí z rúry koláčiky rýchlo preložte z horúceho plechu na chladiacu mriežku alebo ich jednoducho stiahnite aj s papierom na pečenie, aby sa nedopekali. Rovnakým spôsobom pokračujte až do úplného spracovania cesta, ktoré nechajte po celú dobu v chladničke. Z vyššie uvedenej dávky pripravíte 230-250 koláčikov. Ale nebojte, zmiznú tak rýchlo, že ich ani nestačíte spočítať :)
Zdroj: Víkendové pečenie
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Svatební koláčky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Tschechische Hochzeitskolatschen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Ünnepi sütemény.
KOMENTÁRE K RECEPTU