NajRecept.sk Dezerty Múčniky Svadobné koláčiky
Svadobné koláčiky
Recept Svadobné koláčiky
NajLucka NajLucka    ·   21.9.2021

Svadobné koláčiky

Hneď po upečení sú krehké a chrumkavé, ďalšie dni potom jemné a vláčne. Údajne vydržia aj niekoľko dní, ale to sa nám nikdy nepodarilo vyskúšať, pretože sa hneď zjedia :) Sú vynikajúce.

Suroviny

Na cesto si pripravte:

500 g
hladká múka
350 g
maslo
3 ks
žĺtok
štipka
soľ
1 lyžica
rum
1 lyžica
biely jogurt alebo 1/2 lyžice majonézy

Na kvások:

5 lyžíc
mlieko
2-3 lyžice
cukor
30 g
droždie

Tvarohová plnka:

250 g
tvaroh
4 lyžice
práškový cukor
1 ks
vajce
1 lyžica
vanilkový puding
vanilkový cukor
citrónový olej/kôra
na zdobenie
hrozienka máčané v rume

Maková plnka:

150 g
mletý mak
200 ml
mlieko
3-4 lyžice
krupicový cukor
mleté piškóty
rum
citrónový olej
vanilkový extrakt alebo cukor
na zdobenie
lúpané mandle

Orechová plnka:

150 g
mleté vlašské orechy
150 ml
mlieko
120 g
cukor
75 g
mleté piškóty
1-2 lyžice
rum (nemusí byť)
na zdobenie
vlašské orechy
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, nechajte v teple vzísť kvások.
  2. Medzitým si preosejte do misy múku so soľou, pridajte kúsky zmäknutého masla, žĺtka, rum a jogurt alebo majonézu. Nakoniec prilejte kvások a vypracujte pružné cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote, ale šikovné kuchárky to určite zvládnu aj ručne.
  3. Cesto zabaľte do fólie a dajte na pol hodiny až hodinu do chladničky. Veľmi záleží, ako zmäknuté maslo ste mali, cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zase by Vám nemalo tiecť pod rukami.
  4. Než cesto stuhne, môžete si pripraviť náplne, najlepšie tvarohovú, jablkovú alebo lekvárovú. Makovú alebo orechovú náplň je lepšie pripraviť deň vopred, aby vychladla. Množstvo náplne, ktoré uvádzam, je skôr orientačné, z hlavy Vám teraz nepoviem, na koľko koláčikov Vám ktorá náplň vystačí. Bez obáv ale použite recept na svoje obľúbené náplne.
  5. Tvarohová náplň:
    Všetko spoločne vyšľahajte, podľa chuti môžete prípadne prisladiť. Zmes by mala byť hustá tak, aby z koláčika neztiekla.
  6. Maková náplň:
    Mlieko priveďte do varu, pridajte mletý mak a pár minút za stáleho miešania povarte. Odstavte, pridajte cukor, vanilku a citrónový olej alebo kôru. Keď maková zmes vychladne, pridajte podľa chuti rum a zahustite mletými piškótami. Zmes sa Vám možno bude zdať po uvarení riedka, ale po vychladnutí a pridaní piškót bude mať tú správnu chuť aj konzistenciu.
  7. Orechová náplň:
    Mlieko zvarte spoločne s cukrom, pridajte mleté orechy a za stáleho miešania chvíľku povarte. Odstavte, nechajte vychladnúť a vmiešajte mleté piškóty. Môžete pridať trochu rumu, ja mám veľmi rada jeho vôňu, takže ho používam pri pečení kamkoľvek to ide.
  8. Keď je cesto správne tuhé, zapnite si rúru na 200 stupňov a vyložte si plechy papierom na pečenie. Koláčiky sa pečú veľmi krátko na vyššiu teplotu a je potreba ich naozaj pozorne strážiť.
  9. Vyberte si z chladničky časť cesta, rozvaľkajte na plát hrubý 3-4 mm a vykrajujte kolieska. Ja používam klasické vykrajovátko na vianočné pečivo s priemerom asi 3,5 cm, ale dobre Vám to pôjde aj s menším pohárikom. Kolieska preneste na plech a zdobte náplňami. Najlepšie to pôjde, keď si náplne preložíte do zdobiaceho vrecka a na kolieska náplň nastriekate.
  10. Podľa druhu náplne ozdobte mandľou, hrozienkom alebo orechom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 7-9 minút. Ku koncu je potreba dobre strážiť, pretože koláčiky budú zhora ešte svetlé, ale zospodu už krásne zlatisté.
  11. Po vytiahnutí z rúry koláčiky rýchlo preložte z horúceho plechu na chladiacu mriežku alebo ich jednoducho stiahnite aj s papierom na pečenie, aby sa nedopekali. Rovnakým spôsobom pokračujte až do úplného spracovania cesta, ktoré nechajte po celú dobu v chladničke. Z vyššie uvedenej dávky pripravíte 230-250 koláčikov. Ale nebojte, zmiznú tak rýchlo, že ich ani nestačíte spočítať :)
  12. Po miernom vychladnutí koláčiky pocukrujte práškovým cukrom a chytro ochutnajte :) Koláčiky síce majú v názve "svadobné", ale verte mi, že s nimi budete mať úspech aj pri nedeľnej kávičke, budú chutiť deťom i dospelým.

Zdroj: Víkendové pečenie

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár