Štedrovečerný skladaný koláč - štedrák

Recept Štedrovečerný skladaný koláč - štedrák
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Štedrák, teda štedrovečerný skladaný koláč, ktorý piekla naša babička. V našej rodine je veľmi obľúbený a chutí aj návštevám. Už som ho piekla aj z lístkového cesta, i ako roládu, ale tento z kysnutého cesta je najlepší ako chuťovo, tak aj výzorom. Maková, orechová, tvarohová plnka a domáce lekvár. Nebíčko v papuľke. Tá kombinácia chutí je naozaj veľmi dobrá, určite vyskúšajte. Autor: Lacusin

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Cesto:

1 kghladká múka
300 mlmlieko
120 gmaslo
100 gcukor
40 gdroždie
3 ksžĺtok
citrónová kôra
soľ

Náplň slivková:

200 glekvár
citrónová kôra

Náplň orechová:

180 gmleté orechy
200 mlmlieko
30 gstrúhanka
80 gcukor
vanilka
citrónová kôra

Náplň maková:

200 gmletý mak
200 mlmlieko
120 gcukor
10 gmaslo
vanilka
citrónová kôra

Náplň tvarohová:

300 gtvaroh
80 gcukor
80 gmaslo
20 ghrozienka
2 ksžĺtok
vanilka
citrónová kôra
2 ksbielok

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zo surovín na cesto vypracujeme guľôčku, ktorú zakryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, rozdelíme na 5 častí. Zo 4 častí rozvaľkáme kruhy a z jednej časti budete tvoriť mriežku.
  2. Pripravíme si náplne. Orechovú pripravíme tak, že orechy sparíme mliekom a primiešame ostatné suroviny. Makovú podobne, len s makom a tvarohovú iba vymiešame z uvedených surovín.
  3. Pripravíme si vyšší plech, položíme cesto, navrstvíme lekvár, druhé cesto, orechovú plnku, cesto, makovú plnku, znovu cesto, tvarohovú plnku a na vrch vytvarujeme mriežku z posledného cesta.
  4. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.
  5. Pečieme na 175 stupňov asi pol hodinu, ale sledujeme. Vrch po upečení posypeme práškovým cukrom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť