Sirup z mladej žihľavy je zázrak. Ako najlepšie využiť žihľavu, vám poradíme.
Pridané: 24.9.2020
Žihľava je naozaj liečivá. Naše staré mamy ju dokázali využiť celú, od lístkov až po korienky. Najlepšia je tá mladá, bez kvetov. Zbierame ju najlepšie do polovice mája a hlavne v oblastiach mimo cesty. Nie je prospešná len pre naše zdravie, ale je veľmi nápomocná aj v našich záhradách. Používame ju ako hnojivo pre jahody, ako prísadu do kompostu a dokonca je aj odpudivou rastlinou pre nejaký hmyz. Autor: Triniti
ZOBRAZIŤ RECEPT
VideoRecept | Domáci Baileys
Pridané: 30.12.2016
Každý poznáme Baileys, teda takmer každý. Sladký likér, je obľúbený hlavne v ženskom okolí, no určite si na ňom pochutnajú aj muži. U nás tento likér robievame podľa receptu pravidelne počas sviatkov (niekedy podľa počtu návštev aj viac krát), a keďže sa v ňom nemá čo pokaziť vydrží v chladničke aj dlhšie obdobie. Likér môžete tiež použiť aj do koláčov alebo už ako uznáte za vhodné. Najlepšie chutí poriadne vychladený, s kockami ľadu. Namiesto karamelového pudingu môžete použiť čokoládový alebo mandľový - je to na vás, ktorú chuť necháte presadiť. Pri ďalšej príprave skúsim mix dvoch pudingov, uvidíme aká chuť vznikne. Zaujímavým spojením môže byť aj s kokosovým pudingom, prípadne kokosovým mliekom (ak niekto túto variantu vyskúšate skôr, napíšte mi ako chutila :) V recepte tiež používam už skaramelizované salko - kúpite ako salko karamel (šikovne si ušetríme 2 hodiny varenia salka v hrnci, radšej si za tento čas môžeme prečítať knihu, ako čakať kým sa vyvarí salko alebo skočíme na prechádzku :)
ZOBRAZIŤ RECEPT