Staročeský závin

Pridal: Dvě v troubě, 6.10.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Štrúdle a záviny, Dezerty, Vianoce, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Slivky, Podľa ovocia
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tento závin sa síce pečie skoro hodinu, ale na prípravu je rýchly a jednoduchý. Pri vaľkaní cesta je dôležité, aby ste nemali príliš tenké cesto, lebo potom závin praská. Ja sama som ubrala aj na lekvárovej náplni. Tej malo byť asi 400 g. Ja som mala lekvár v pohári s obsahom 230 g a stačilo to. V recepte si všimnite, že som použila celozrnnú múku. Kto by ju nechcel kupovať, tak ju, samozrejme, môže nahradiť hladkou múkou. Autor: Dvě v troubě
Pridal: Dvě v troubě, 6.10.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Štrúdle a záviny, Dezerty, Vianoce, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Slivky, Podľa ovocia
SUROVINY
Cesto:
Náplň:
- Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a dajte na 20 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, ale dajte pozor, aby nebolo príliš tenké, inak pri pečení popraská.
- Cesto potrite lekvárom a posypte mletými orechmi. Stočte ako závin a dajte na plech s papierom na pečenie. Povrch potrite mliekom. Ak máte celé orechy, môžete nimi ozdobiť povrch závinu alebo použite mleté orechy.
- V recepte si všimnite, že som použila celozrnnú múku. Kto by ju nechcel kupovať, tak ju, samozrejme, môže nahradiť hladkou múkou.
Zdroj: Dvě v troubě