NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Staročeský závin
Staročeský závin
Recept Staročeský závin
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Dvě v troubě Dvě v troubě    ·   6.10.2020

Staročeský závin

Tento závin sa síce pečie skoro hodinu, ale na prípravu je rýchly a jednoduchý. Pri vaľkaní cesta je dôležité, aby ste nemali príliš tenké cesto, lebo potom závin praská. Ja sama som ubrala aj na lekvárovej náplni. Tej malo byť asi 400 g. Ja som mala lekvár v pohári s obsahom 230 g a stačilo to. V recepte si všimnite, že som použila celozrnnú múku. Kto by ju nechcel kupovať, tak ju, samozrejme, môže nahradiť hladkou múkou. Autor: Dvě v troubě

Suroviny

Cesto:

200 g
hladká múka
100 g
celozrnná múka
60 g
práškový cukor
2 ks
vajce
50 g
zmäknuté maslo
1 lyžica
med
1/2 lyžičky
jedlá sóda
1 lyžička
perníkové korenie
štipka
soľ

Náplň:

200-250 g
slivkový lekvár
100 g
mleté orechy
na posypanie povrchu
mleté orechy
na ozdobu
orechy
na potretie
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a dajte na 20 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, ale dajte pozor, aby nebolo príliš tenké, inak pri pečení popraská.
  2. Cesto potrite lekvárom a posypte mletými orechmi. Stočte ako závin a dajte na plech s papierom na pečenie. Povrch potrite mliekom. Ak máte celé orechy, môžete nimi ozdobiť povrch závinu alebo použite mleté orechy.
  3. Vložte do rúry predhriatej na 150° C a pečte asi 50 minút dozlatista. Po vychladnutí môžete závin pocukrovať práškovým cukrom.
  4. V recepte si všimnite, že som použila celozrnnú múku. Kto by ju nechcel kupovať, tak ju, samozrejme, môže nahradiť hladkou múkou.

Zdroj: Dvě v troubě

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár