Staročeský závin

Recept Staročeský závin
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tento závin sa síce pečie skoro hodinu, ale na prípravu je rýchly a jednoduchý. Pri vaľkaní cesta je dôležité, aby ste nemali príliš tenké cesto, lebo potom závin praská. Ja sama som ubrala aj na lekvárovej náplni. Tej malo byť asi 400 g. Ja som mala lekvár v pohári s obsahom 230 g a stačilo to. V recepte si všimnite, že som použila celozrnnú múku. Kto by ju nechcel kupovať, tak ju, samozrejme, môže nahradiť hladkou múkou. Autor: Dvě v troubě

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

200 ghladká múka
100 gcelozrnná múka
60 gpráškový cukor
2 ksvajce
50 gzmäknuté maslo
1 lyžicamed
1/2 lyžičkyjedlá sóda
1 lyžičkaperníkové korenie
štipkasoľ

Náplň:

200-250 gslivkový lekvár
100 gmleté orechy
na posypanie povrchumleté orechy
na ozdobuorechy
na potretiemlieko

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a dajte na 20 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, ale dajte pozor, aby nebolo príliš tenké, inak pri pečení popraská.
  2. Cesto potrite lekvárom a posypte mletými orechmi. Stočte ako závin a dajte na plech s papierom na pečenie. Povrch potrite mliekom. Ak máte celé orechy, môžete nimi ozdobiť povrch závinu alebo použite mleté orechy.
  3. Vložte do rúry predhriatej na 150° C a pečte asi 50 minút dozlatista. Po vychladnutí môžete závin pocukrovať práškovým cukrom.
  4. V recepte si všimnite, že som použila celozrnnú múku. Kto by ju nechcel kupovať, tak ju, samozrejme, môže nahradiť hladkou múkou.

Zdroj: Dvě v troubě

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť