NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Linecké pečivo Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
Recept Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   11.10.2020

Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka

Linecké je klasika každých Vianoc a nielen ich. Ja som ju navyše tento rok trošku rozvinula použitím špaldovej múky a medu namiesto cukru. Je výborné, krehké a voňavé. Osobne nie som zástancom toho, aby vyložene cielene maškrtili deti do 1 roka, ktoré ešte nemajú ustálený jedálniček, ešte len sa učia stravovať a "ochutnávajú". Autor: Máma v kuchyni

30 min
Čas prípravy
6 min
Čas varenia
Suroviny
300 g
hladká špaldová múka (použila som celozrnnú)
200 g
maslo
100 g
tekutý med
podľa potreby
kyslejšia marmeláda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zmäknuté maslo vymiešame s tekutým medom a postupne zapracujeme múku. Ak budete chcieť, môžete do cesta pridať aj zrniečka vanilky alebo kvapnúť trošku vanilkovej esencie či rumu.
  2. Dobre premiešané hotové cesto dáme do chladničky minimálne cez noc (alebo skrátka niekoľko hodín) odpočinúť.
  3. Druhý deň cesto vytiahneme z chladničky a necháme prehriať alebo prepracujeme teplom ruky. Vyvaľkáme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, ktoré máme radi. S cestom sa pracuje veľmi dobre, stačí podsypávat len ľahko, cesto sa takmer netrhá a nelepí.
  4. Pečieme na 180° C cca 6 minút alebo skrátka do zlatista. Hotové linecké zlepujeme kyslejšou marmeládou, ja som použila ríbezľovú. Pečivo je krásne krehké aj bez dlhého ležania - zmäklo už do druhého dňa - môžete ho teda piecť aj viac-menej na poslednú chvíľu.

Zdroj: Máma v kuchyni

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár