Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka

Recept Špaldové linecké bez cukru i bez vajíčka
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Linecké je klasika každých Vianoc a nielen ich. Ja som ju navyše tento rok trošku rozvinula použitím špaldovej múky a medu namiesto cukru. Je výborné, krehké a voňavé. Osobne nie som zástancom toho, aby vyložene cielene maškrtili deti do 1 roka, ktoré ešte nemajú ustálený jedálniček, ešte len sa učia stravovať a "ochutnávajú". Autor: Máma v kuchyni

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

300 ghladká špaldová múka (použila som celozrnnú)
200 gmaslo
100 gtekutý med
podľa potrebykyslejšia marmeláda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zmäknuté maslo vymiešame s tekutým medom a postupne zapracujeme múku. Ak budete chcieť, môžete do cesta pridať aj zrniečka vanilky alebo kvapnúť trošku vanilkovej esencie či rumu.
  2. Dobre premiešané hotové cesto dáme do chladničky minimálne cez noc (alebo skrátka niekoľko hodín) odpočinúť.
  3. Druhý deň cesto vytiahneme z chladničky a necháme prehriať alebo prepracujeme teplom ruky. Vyvaľkáme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, ktoré máme radi. S cestom sa pracuje veľmi dobre, stačí podsypávat len ľahko, cesto sa takmer netrhá a nelepí.
  4. Pečieme na 180° C cca 6 minút alebo skrátka do zlatista. Hotové linecké zlepujeme kyslejšou marmeládou, ja som použila ríbezľovú. Pečivo je krásne krehké aj bez dlhého ležania - zmäklo už do druhého dňa - môžete ho teda piecť aj viac-menej na poslednú chvíľu.

Zdroj: Máma v kuchyni

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť