Špaldoto s červenou repou

Pridal: CorpseOnHoliday, 25.10.2020
Kategorie: Zdravé recepty, Obed, Hlavné jedlo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Rizoto zo špaldy sa nazýva špaldoto :) celkom zaujímavý názov, čo poviete? Určite vyskúšajte pripraviť oveľa zdravšie rizoto ako z klasickej ryže. Základ tvorí špalda, ktorá ja vďaka červenej repe pekne sfarbená do červena. Špaldoto je ochutené cesnakom, cibuľou, provensálskym korením a hlavne bielym vínom. To tam nechá neskutočnú chuť, ktorú si zamilujete. Na tanieri ozdobíme ešte čerstvými listami špenátu a nezabudnite ani na kozí syr, ktorý dokonale ladí s chuťou červenej repy. Autor: Corpse
FOTKA OD VÁS
Pridal: CorpseOnHoliday, 25.10.2020
Kategorie: Zdravé recepty, Obed, Hlavné jedlo
SUROVINY
1 - 2 strúčikycesnak
1 ksčervená cibuľa
2 ksvarená červená repa
250 gšpalda
1 lkurací alebo zeleninový vývar
80 mlbiele víno
pár lyžícolivový olej
štipkasoľ
štipkakorenie
štipkaprovensálske korenie či hrsť čerstvých byliniek
2 hrstelistový špenát
hrsťkozí syr
- Špaldu dáme na sitko, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Zatiaľ nakrájame červenú cibuľu a cesnak nadrobno a varenú repu nahrubo.
- Na panvici zvoľna zohrejeme olej a na ňom potom necháme opiecť červenú cibuľu a cesnak, až cibuľa zosklovatie. Potom pridáme špaldu a premiešame ju tak, aby zrnká boli obalené v oleji.
- Zalejeme zmes bielym vínom a necháme víno takmer odpariť. Potom pomaly naberačku po naberačke postupne pridávame vývar a medzitým miešame. Špalda je hotová, keď je príjemne mäkká. Táto fáza trvá zhruba 20 minút. Vývar musíme nechať úplne odpariť, je možné, že nevyužijeme všetok.
- Po uvarení špaldy pridáme červenú repu a rýchlo premiešame. Zhasneme plameň a ešte do zmesi pridáme dve alebo viac hrstí listového špenátu.
- Špaldoto dochutíme podľa gusta soľou, korením a bylinkami. Môžeme tiež pridať lyžicu chilli omáčky. Najlepšie je podávať špaldoto posypané kozím syrom či iným druhom syra, pretože je vďaka repe pomerne sladkasté a syr krásne vyváži jeho výbornú chuť.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Špaldoto s červenou řepou.
KOMENTÁRE K RECEPTU