Souvlaki - grécke jedlo

Pridal: rebeka, 15.9.2020
Kategorie: Špízy, Grilovanie a BBQ, Bravčové mäso, Mäso, Obed, Hlavné jedlo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Naša celá rodina miluje leto, vtedy je čas dovolenky a každý sa teší na cestu do Grécka. Teplo, voda, more, relax a hlavne dobré jedlo, ktoré sa spája s touto krajinou, je to pravé orechové. V zime si spomíname na jedlo, ktoré tam jeme a sem tam čosi aj uvarím. Hlavne tzatziky dresing, ktorý je pre niekoho veľmi jednoduchý a obyčajný, ale práve to je na ňom to najlepšie. Nič ťažké na žalúdok, ale práve naopak, ľahko stráviteľné jedlo, ktoré si obľúbite. Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTKA OD VÁS
Pridal: rebeka, 15.9.2020
Kategorie: Špízy, Grilovanie a BBQ, Bravčové mäso, Mäso, Obed, Hlavné jedlo
SUROVINY
600 gbravčová panenka (nakrájaná na kocky)
100 mlolivový olej
100 mlčervené víno
2 lyžičkysušené oregano
2 kscitrón (kôra a šťava)
2 strúčikycesnak
podľa chutičierne korenie
podľa chutisoľ
dielikycitrón na podávanie
Tzatziky:
2 ksšalátová uhorka
300-400 ghustý grécky jogurt
4 strúčikycesnak
2 lyžicekôpor
lyžičkajemne nasekaná čerstvá mäta - nemusí byť
1-2 lyžicecitrónová šťava
2-3 lyžiceolivový olej
podľa chuti korenie
podľa chutisoľ
- Mäso dajte do veľkej misy a premiešajte ho s olejom, vínom, oreganom, kôrou aj šťavou z citrónov, cesnakom i korením. Nesoľte!
- Mäso musí byť dôkladne obalené, najlepšie ponorené v marináde. Dajte minimálne na dve hodiny chladiť, najlepšie však cez noc.
- Pripravte si grilovacie špajle (kovové alebo drevené, ponorené do vody) a napichajte na ne mäso.
- Rozpáľte gril, mäso zo všetkých strán osoľte a grilujte 10 až 12 minút. Otáčajte.
- Podávajte s tzatziki, citrónovými dielikmi, prípadne cesnakovým chlebom.
Môj blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Souvlaki - řecké jídlo.
KOMENTÁRE K RECEPTU