NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Slovenské pirohy s lekvárom a makom
Slovenské pirohy s lekvárom a makom
Recept Slovenské pirohy s lekvárom a makom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   13.3.2021

Slovenské pirohy s lekvárom a makom

Recept je veľmi starý a na Slovensku sa dedí z generácie na generáciu.

Suroviny

Suroviny na 50 porcií:

900 g
zemiak
300 g
hrubá múka
1/4 lyžičky
soľ

Náplň:

400 g
lekvár
300 g
mletý mak
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, olúpeme. Nastrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiešať dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm.
  2. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou pritlačíme okraje, aby sa pri varení neotvorili.
  3. Dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a pirohy vkladáme po 15 kusov, premiešame, varíme, kým nevyplávajú na povrch. Ešte ich necháme chvíľu vo vode, aby cesto nebolo surové a vyberieme. Hneď ich obalíme mletým makom a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ďakujeme za povolenie na zdieľanie receptu od skvelej
pekárky - Blažena Sadovska

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár