NajRecept.sk Dezerty Koláče Slonia slza - fotopostup
Slonia slza - fotopostup
Recept Slonia slza - fotopostup
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Janulinka Janulinka    ·   15.9.2020

Slonia slza - fotopostup

Tento zákusok sa mi spája s oslavami, svadbami, kedy som ho z tácky jedla ako prvý. Dlho som sa odhodlávala upiecť ho aj doma, ale vyskúšala som to. Je to síce môj prvý pokus, trochu sa mi cesto prelomilo, ale môžem sa pochváliť, že som to skúsila. A určite som ho nepiekla naposledy. Je tak chutný, cesto je jemné ako pavučinka, je príjemne sladký a banán to dokonale osvieži. Skúste ho upiecť aj vy, určite sa vám podarí. Nemáte sa čoho báť, síce to vyzerá zložito, ale opak je pravdou. Ak získate ten správny grif, pôjde vám to od ruky. Autor: Janulinka

Suroviny

Cesto:

6 ks
vajce
150 g
práškový cukor
4 dkg
kakao
60 g
hrubá múka
1 lyžička
prášok do pečiva

Krém:

150 g
mleté orechy
150 ml
mlieko
250 g
maslo
2 ks
vanilkový cukor
4 lyžice
práškový cukor
podľa potreby
banán
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme kakao, múku s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Cesto upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch. Pečieme na papieri na pečenie.
  2. Upečené cesto vyklopíme na dosku. Stiahneme dole papier na pečenie. Do stredu vložíme valček alebo zrolovaný uterák a polovicu cesta preklopíme na druhú cez valček.
  3. Pripravíme si krém. V hrnci si zohrejeme mlieko tak, aby bolo horúce a pridáme mleté orechy. Poriadne premiešame. Necháme vychladnúť.
  4. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridáme vychladnutú orechovú zmes a všetko spolu miešame. Vznikne nám orechový hladký krém. Ten natrieme na vychladnuté cesto, ktoré sme otvorili. Nenatrieme celý krém, necháme si trochu na potretie vrchu. Do stredu natretého cesta položíme celé olúpané banány. Mne vyšli dva (záleží na ich veľkosti a veľkosti cesta). Polovicu cesta opäť preklopíme na druhú polovicu, čím nám vznikne slza.
  5. Na záver potrieme zvyškom krému vrch zákusku. Vrch môžeme pofŕkať čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť v chladničke a môžeme krájať na úhľadné slonie slzy. Zákusok je výborný, jemný, sladký a vhodný na akúkoľvek príležitosť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár