Šípkový domáci džem

Pridal: Nikči troubění, 23.9.2020
Kategorie: Šípková, Džemy a marmelády, Zavaraniny
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Domáce džemy sú najlepšie. Robila som so zníženou dávkou cukru a napriek tomu bol sladký. Záleží tiež na ovocí, aké je sladké, takže cukru dajte toľko, aby nebol príliš presladený, ale zase aby nebol kyslý. Autor: Nikči
FOTKA OD VÁS
Pridal: Nikči troubění, 23.9.2020
Kategorie: Šípková, Džemy a marmelády, Zavaraniny
SUROVINY
Na 3 poháre po 300 ml:
600 gšípky zbavené okvetia
200 gkrupicový cukor
1/2 citrónašťava
- S prichádzajúcou jeseňou začali aj každoročné prechladnutia. Rozhodla som sa to neriešiť liekmi, ale prírodnými vitamínmi. A tá radosť z domáceho a zdravého dochucovadla je jednoducho na nezaplatenie! Prvým krokom je si zájsť na prechádzku a otrhať 600g šípok, nesmú byť veľmi mäkké! Na obrázku je vidieť, koľko cca šípok je potreba natrhať.
- Šípky je následne potrebné očistiť. Teda zbaviť ich okvetia a stopiek.
- Potom šípky uvarte do mäkka. Hladina vody by mala byť ľahko nad šípky. Varila som ich 2 hodinky.
- Následne som ich tyčovým mixérom rozmixovala a vzniknutú kašu zcedila cez plastové sitko, ktoré má väčšie škáry a zbavila sa tak semienok a šupiek. Pokiaľ máte odšťavovač, "pretiahnite" šípky v ňom a máte to o niečo jednoduchšie.
- Vzniknutú hmotu varte asi 10 minút s cukrom na miernom ohni a to za stáleho miešania, aby sa vám cukor zo zdola nepripaľoval.
Keď sa Vám cukor rozpustí, hrniec zložte z platničky a pridajte citrónovú šťavu.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šípkový džem domácí.
KOMENTÁRE K RECEPTU