Salámovo-vaječná aspiková torta

Pridal: Danula Vašíčková, 12.3.2021
Kategorie: Veľkonočná tlačenka a aspik, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Torty, Obed, Hlavné jedlo, Čásť dňa, Chuťovky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Limetkovú tortičku ocenili hlavne dedo s babičkou a, samozrejme, tiež decká, ale dobre viem, že svojho mužíčka, skôr než klasickou tortou, stopercentne poteším takouto dobrôtkou... Autor: Danka
FOTKA OD VÁS
Pridal: Danula Vašíčková, 12.3.2021
Kategorie: Veľkonočná tlačenka a aspik, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Torty, Obed, Hlavné jedlo, Čásť dňa, Chuťovky
Čas prípravy:
Čas varenia:
SUROVINY
2 bal.želatína na vaječnú tlačenku a aspiky od Dr.Oetkera
Na salámovú zmes:
cca 400 gmäkká saláma
1 kscibuľa
1 kszmes Moravanka
grilovacie korenie
sójová omáčka
soľ
korenie
Na vaječnú zmes:
5 ksvajce
1 kscibuľa
3 lyžicemajonéza
soľ
korenie
uhorka
zeler
cibuľka z Moravanky
- V jednej mise si pripravím salámovú zmes: cca 400g mäkkej salámy (dávam šunku alebo šunkovú salámu a krájame na tenké rezance), 1 cibuľa (nadrobno), 1 zmes Moravanka - z tej tam dám len mrkvu a papriku (pokrájame na drobnejšie kúsky), grilovacie korenie, sójovú omáčku, soľ a korenie.
- A v druhej mise urobím vaječnú zmes: 5 varených vajec (na kocky), 1 cibuľa (nadrobno), uhorky, zeler a cibuľku z Moravanky (opäť nakrájame nadrobno), 3 lyžice majonézy, soľ a korenie.
- Do každej misy potom nalejem vychladnutú zriedenú želatínu z jedného balíka.
- Želatína z 1 balenia: Do 150ml vody (je dobré použiť nálev z Moravanky a rôsol z uhoriek, výsledný aspik má potom lepšiu chuť a šmrnc) vysypem sáčok želatíny, rozmiešam a nechám asi 10 minút napučať. Potom zahrievame na sporáku do úplného rozpustenia, odstavíme, vlejte 300ml studenej vody, premiešame, nalejeme do misy k salámovej zmesi a dôkladne rozmiešame.
- Formu vyložím potravinovou fóliou, nalejem salámovú zmes, dám mierne stuhnúť a medzitým si obdobným spôsobom pripravím druhú, tentoraz vaječnú zmes.
- Túto nalejem navrch na už mierne zatuhnutý salámový aspik a celé dám opäť do chladničky.
- Zvyšky zmesi, ktoré sa nám už nezmestia do pripravenej formy, môžeme pokojne naliať do akejkoľvek plastovej nádobky, vytretej olejom, aby sa nám obsah neskôr lepšie vyklápal.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Salámovo-vaječný aspikový dort.
KOMENTÁRE K RECEPTU