NajRecept.sk Dezerty Koláče Štedrovečerný skladaný koláč - štedrák
Štedrovečerný skladaný koláč - štedrák
Recept Štedrovečerný skladaný koláč - štedrák
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Lacusin Lacusin    ·   12.10.2020

Štedrovečerný skladaný koláč - štedrák

Štedrák, teda štedrovečerný skladaný koláč, ktorý piekla naša babička. V našej rodine je veľmi obľúbený a chutí aj návštevám. Už som ho piekla aj z lístkového cesta, i ako roládu, ale tento z kysnutého cesta je najlepší ako chuťovo, tak aj výzorom. Maková, orechová, tvarohová plnka a domáce lekvár. Nebíčko v papuľke. Tá kombinácia chutí je naozaj veľmi dobrá, určite vyskúšajte. Autor: Lacusin

90 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

1 kg
hladká múka
300 ml
mlieko
120 g
maslo
100 g
cukor
40 g
droždie
3 ks
žĺtok
citrónová kôra
soľ

Náplň slivková:

200 g
lekvár
citrónová kôra

Náplň orechová:

180 g
mleté orechy
200 ml
mlieko
30 g
strúhanka
80 g
cukor
vanilka
citrónová kôra

Náplň maková:

200 g
mletý mak
200 ml
mlieko
120 g
cukor
10 g
maslo
vanilka
citrónová kôra

Náplň tvarohová:

300 g
tvaroh
80 g
cukor
80 g
maslo
20 g
hrozienka
2 ks
žĺtok
vanilka
citrónová kôra
2 ks
bielok
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zo surovín na cesto vypracujeme guľôčku, ktorú zakryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, rozdelíme na 5 častí. Zo 4 častí rozvaľkáme kruhy a z jednej časti budete tvoriť mriežku.
  2. Pripravíme si náplne. Orechovú pripravíme tak, že orechy sparíme mliekom a primiešame ostatné suroviny. Makovú podobne, len s makom a tvarohovú iba vymiešame z uvedených surovín.
  3. Pripravíme si vyšší plech, položíme cesto, navrstvíme lekvár, druhé cesto, orechovú plnku, cesto, makovú plnku, znovu cesto, tvarohovú plnku a na vrch vytvarujeme mriežku z posledného cesta.
  4. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.
  5. Pečieme na 175 stupňov asi pol hodinu, ale sledujeme. Vrch po upečení posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár