50 g kvásku z chladničky rozkvasiť, 150 g ražnej celozrnnej múky a 180 ml vody.
Po 10-12h si vezmem zase späť tých 50 g do chladničky a do väčšieho množstva sa pridá: 100 g ražnej múky, 400 g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 1 lyžička chlebového korenia, 150 ml piva alebo cmaru, 150 ml vody, zarobiť, nechať 2 hod. kysnúť aj s prekladaním a potom ešte kysnúť 2 hod. v šatke.
Rúru rozohriať na 250 stupňov s dvoma plechmi, jeden na chleba a druhý na dne na vodu, tú tam vlejem hneď, ako vložím do rúry chleba a potom hneď rúru zavriem, nech sa dlho nevetrá.
Na 250 stupňov pečiem 10 minút a potom na 190 stupňov ešte 30 minút.