NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Domáce pirohy zo špaldovej múky
Domáce pirohy zo špaldovej múky
Recept Domáce pirohy zo špaldovej múky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   18.3.2024

Domáce pirohy zo špaldovej múky

Zdravšia varianta - domáce pirohy zo špaldovej múky. Plnené lekvárom, tvarohom alebo zemiakmi. Dobrú chuť!

Suroviny

Budeme potrebovať:

1 kg
špaldová múka
2 ks
vajce
1 ks
bielok
1 lyžička
soľ
voda

Tvarohová náplň:

250 g
tvaroh
1 ks
žĺtok
1/2 lyžičky
soľ

Zemiaková plnka:

5 ks
menšie zemiaky
1 lyžička
mletá červená paprika
1 ks
cibuľa
1 lyžica
maslo
1 lyžička
soľ

Ďalej budeme potrebovať:

podľa potreby
lekvár
150 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Tvarohová náplň: Tvaroh vymiešame so žĺtkom. Pridáme soľ a dôkladne vidličkou spracujeme.
  2. Zemiaková plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Maslo necháme rozpustiť na panvici, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju. Uvarené zemiaky precedíme a pripravíme z nich zemiakovú kašu. Pridáme osmaženú cibuľku, mletú červenú papriku a osolíme.
  3. Ak máte v obľube sladké pirohy, použijeme ako plnku lekvár.
  4. Cesto: špaldovú múku zmiešame so soľou, pridáme 2 vajíčka a 1 bielko. Postupne prilievame vodu a spracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto by malo byť hladké a mäkké. Zo spracovaného cesta krájame kúsky, ktoré na pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 1 - 3 mm. Pomocou formičky vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou a spájame ich. Do hrnca dáme zovrieť vodu, pridáme soľ. Do vriacej vody vkladáme pirohy - počkáme kým vyjdú na povrch a varíme asi 10 - 15 minút. Precedíme cez sitko a pred podávaním zalejeme speneným maslom. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár