NajRecept.sk Dezerty Koláče Moravské koláče Recept na tvarohovo lekvárové koláčiky. Cesto je super a krásne sa s ním pracuje.
Recept na tvarohovo lekvárové koláčiky. Cesto je super a krásne sa s ním pracuje.
Recept na tvarohovo lekvárové koláčiky. Cesto je super a krásne sa s ním pracuje.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   6.6.2024

Recept na tvarohovo lekvárové koláčiky. Cesto je super a krásne sa s ním pracuje.

Tradičné koláče so slivkovým lekvárom a tvarohom prinášajú do našich domovov chuť spomienok na babičku. Spojenie sladkého lekváru a jemného tvarohu vytvára nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Tieto koláče sú ideálne ako pohostenie na rodinné stretnutia alebo ako lahodný doplnok ku káve. Autor: Jana Jančíková

20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
10 lyžičiek
kryštálový cukor
1 dcl
olej
1/2 ks
droždie
2 ks
žĺtok
100 g
majonéza
250 ml
mlieko
štipka
soľ

Tvarohová náplň:

500 g
jemný tvaroh
1 ks
vajce
1 lyžica
solamyl
podľa chuti
kryštálový cukor
1 ks
citrónová kôra
na potretie
vajce
podľa potreby
slivkový lekvár
podľa potreby
sušené hrozienka
Postup receptu
Vytlačiť

Cesto je super nemusí sa vôbec podsypávať múkou a krásne sa s ním pracuje. Piekla som na 170 °C do zlatista. Mala som z dávky asi 40 koláčikov, ale je to podľa toho, ako budete robiť veľké.

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý zmiešame so zvyškom surovín a vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme asi 2 hodiny kysnúť. Občas môžeme premiesiť.
  2. Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň tak, že zmiešame všetko dokopy.
  3. Cesto rozdelíme na kúsky, z každého prstami vyformujeme koláčiky, dáme na plech a pohárom do každého urobíme jamku.
  4. Každý koláčik potrieme vajíčkom, naplníme tvarohom, lekvárom a ozdobíme hrozienkom.
  5. Pečieme na 170 stupňoch dozlata, asi 20 minút, je potrebné sledovať.
  6. Z tejto dávky vyjde približne 40 kusov, no záleží to od veľkosti koláčikov.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár