NajRecept.sk Dezerty Koláče Recept na karamelový veterník na plechu pre lenivé gazdinky. Je výborný a nie je tak náročný ako klasický veterník.
Recept na karamelový veterník na plechu pre lenivé gazdinky. Je výborný a nie je tak náročný ako klasický veterník.
Recept na karamelový veterník na plechu pre lenivé gazdinky. Je výborný a nie je tak náročný ako klasický veterník.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   13.6.2024

Recept na karamelový veterník na plechu pre lenivé gazdinky. Je výborný a nie je tak náročný ako klasický veterník.

Tento zákusok ma zaujal hlavne tým, že pod fotkou receptu písalo: "menej náročný ako klasický veterník". Tak som sa odvážila a už inak pripravovať nebudem. Je naozaj menej náročný ako klasický veterník, odporúčam vyskúšať aj vám, ktoré sa bojíte pustiť do prípravy malých okrúhlych veterníkov. Autor: Helča Kočovská

55 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Odpaľované cesto na 2 pláty:

750 ml
voda
300 g
hladká múka
1/2 lyžičky
soľ
250 g
maslo
8 ks
vajce

Karamelový krém:

750 ml
mlieko
2 bal.
karamelový puding
250 g
maslo
150 g
práškový cukor

Smotanová vrstva:

500 ml
smotana na šľahanie
2 bal.
vanilkový cukor

Karamel:

200 g
práškový cukor
250 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vodu a maslo dáme do hrnca a necháme maslo rozpustiť. Keď voda s maslom vrie, pridáme múku, do ktorej sme pridali soľ. Spojíme a krátko na miernom ohni odpaľujeme. Odstavíme, cesto preložíme do misky a necháme ho mierne vychladnúť. Po miernom vychladnutí zašľaháme 8 vajec. Pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme.
  2. Cesto rozotrieme na 2 plechy a pečieme na 180 stupňov dozlata. 
  3. V mlieku rozmiešame karamelové pudingy a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Potom zašľaháme do karamelového pudingu po častiach maslo a práškový cukor.
  4. Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilkovými cukrami do hustej šľahačky. 
  5. Na upečený plát dáme krém, na krém šľahačku, zakryjeme druhým plátom a ten polejeme karamelom - cukor dáme do hrnca a necháme skaramelizovať, potom pridáme teplú smotanu a dôkladne premiešame.
  6. Karamel necháme trochu vychladnúť - nelejeme ho na vrch cesta veľmi horúci.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár