Púpavový med - starodávny recept našich babičiek

Púpavový med - starodávny recept našich babičiek

Pridal: Emília Raganová, 23.9.2020

Kategorie: Púpavový, Med, Zavaraniny, Tipy a triky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Už naši prarodičia vedeli, aká je púpava lekárska vzácna, liečivá bylina, používali kvet, stonky, ba i koreň. Pripravovali z nej rôzne pochutiny ako napríklad tento med. Mám recept už asi sto rokov starý, ešte od babičky mojej babičky, samozrejme, vtedy nedávali citrón. Ten som pridala do receptu ja. Treba dbať na to, aby citrón nebol chemicky ošetrený. Dnes sa dajú kúpiť v obchode aj bio citróny bez chemického postreku. Sú síce drahšie, ale tak, čo narobíme. Autor: Milka

FOTKA OD VÁS

Pridal: Emília Raganová, 23.9.2020

Kategorie: Púpavový, Med, Zavaraniny, Tipy a triky

SUROVINY

500 ksrozvitnuté kvety púpavy
2 litrevoda
2 kgkryštálový cukor
2 ksneošetrený citrón

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Kvety zbierame na záhrade, kde nechodia zvieratá, ani autá.
  2. Rýchlo osprchujeme, aby sa nevytratil peľ. Dáme ich do hrnca, pridáme vodu a nakrájané citróny (celé). Varíme 15 minút. Necháme vychladnúť a dáme do chladnej miestnosti na 24 hodín. Ja som musela dať do chladničky.
  3. Potom precedíme cez gázu, poriadne vyžmýkame, dáme do hrnca a pridáme cukor.
  4. Varíme 1/2 hodiny na silnom plameni, ale dávame pozor, aby nám med neutiekol ... potom plameň stiahneme a varíme ešte 60 minút na strednom plameni.
  5. Hotový med je trochu redší, plníme ho do pohárov. Z uvedeného množstva máme 6 - 7 pohárov od majonézy / 3 dl /, približne 2 litre medu ...
  6. Je vynikajúci do čaju, na chlieb, na pečenie ... Mňam :)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť