Punčový koláč

Recept Punčový koláč
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Punčový zákusok je veľmi obľúbený. Vyskúšajte ho pripraviť podľa tohto osvedčeného receptu.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

14 ksvajce
14 lyžícpráškový cukor
14 lyžícpolohrubá múka
2 ksprášok do pečiva
500 mlvlažná voda
200 gcukor
1 kspomarančová šťava
1 kscitrónová šťava
1 lyžicaríbezľový džem
podľa chutirum
trochupunčová aróma
1 ksríbezľový džem
2 kspunčová poleva
100 mlčervený sirup

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si pripravíme pláty. Budeme potrebovať dva pláty zo 4 vajíčok a jeden zo 6 vajíčok. Pripravíme si ich rovnakým spôsobom akurát ten zo šiestich vajíčok treba piecť v hlbšom plechu, aby bol hrubší.
  2. Piškótový plát /2x/ 4 ks vajcia, 4 PL cukor práškový, 4 PL múka polohrubá, 1/2 ks prášok do pečiva.
  3. POSTUP: PIŠKÓTOVÝ PLÁT: Vyšľaháme si bielky, pridáme práškový cukor a opäť chvíľku šľaháme. Postupne pridávame žĺtky, múku a kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame a pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom. Pláty zo štyroch vajíčok pečieme na tenkých plechoch a plát zo šiestich vajíčok (PIŠKÓTOVÝ plát /1x/ 6 ks vajcia, 6 PL cukor práškový, 6 PL múka polohrubá, 1 ks prášok do pečiva. Pečieme na hlbšom plechu, aby bol krásne vysoký.
  4. Po upečení necháme piškótové pláty vychladnúť na pracovnej doske a potom z vychladnutých plátov stiahneme papier na pečenie. Jeden tenký plát nahrubo natrieme ríbezľový džemom a priložíme ho hrubším plátom zo šiestich vajíčok.
  5. Pripravíme si sirup, ktorým budeme stredový plát kropiť, aby bol šťavnatý.
    SIRUP: suroviny na sirup: 500 ml voda vlažná 200 g cukor 100 ml červený sirup 1 ks šťava z pomaranča 1 ks šťava z citróna 1 lyžica ríbezľový džem rum podľa chuti punčová aróma (nemusí byť)
    POSTUP: Vodu uvaríme s cukrom a necháme vychladnúť. Pridáme 100 ml červeného sirupu, šťavu z pomaranča, šťavu z citróna, 1 lyžicu džemu, rumu podľa chuti, troška punčovej arómy a pretože som to mala málo červené, pretože som použila domáci červený sirup tak som pridala aj trošku červeného farbiva, aby mal koláčik lepšiu farbu. Farbivo nemusíte pridať. Takto pripraveným sirupom pomaly polievame stredový plát. Najlepší polievkovou lyžicou.
  6. POZOR: Nepolievajte koláč, úplne od kraja po kraj, pretože v tom prípade sa Vám celý koláčik rozmočí, dôležité je nechať pri zalievaní z každej strany 1 cm nepoliaty kraj - kraje sa neskôr odrežú a koláčik bude tip-top.
  7. Druhý tenký plát opäť natrieme nahrubo ríbezľový džemom a priložíme ho na stredový už namočený plát tak, že džem bude zospodu, pretože vrchnú časť koláča polejeme punčovou polevou.
  8. Punčovú polevu si pripravíme podľa návodu. Obsah vrecúška zmiešame s vodou, natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Keď je poleva polotuhá, vtedy si môžeme naznačiť s ostrým nožíkom rezy (ale iba po poleve) a necháme stuhnúť. To len preto, aby sa nám to dobre krájalo vo finále. Hotový koláčik môžeme ozdobiť ešte čokoládovou polevou. Dobrú chuť!

Ďakujeme za povolenie na zdieľanie receptu od skvelej
pekárky - Diabambulka

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť