NajRecept.sk Dezerty Múčniky Prepletené bochníky s makom
Prepletené bochníky s makom
Recept Prepletené bochníky s makom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   22.4.2021

Prepletené bochníky s makom

Nadýchané kysnuté cesto, plnka z maku s chuťou škorice a citrónovej kôry. Ku káve ako stvorené.

Suroviny

Plnka:

220 g
mletý mak
125 ml
horúce mlieko
100 ml
olej
80 g
kryštálový cukor
1/2 lyžičky
vanilkový cukor
štipka
soľ
1 lyžica
rum
1 lyžica
citrónová šťava
1/2 lyžičky
citrónová kôra
1/4 lyžičky
škorica

Kysnuté cesto:

450 g
hladká múka
1/2 kocka
droždie
270 ml
mlieko
50 ml
olej
1 ks
vajce
40 g
kryštálový cukor

Vrch:

podľa potreby
celý mak
1 ks
žĺtok
podľa potreby
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
  1. 100 ml mlieka ohrejeme, pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme. Keď sa cukor rozpustil, pridáme droždie a necháme chvíľu odstáť, aby vzišiel kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré posypeme múkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Trvá to cca 1 hodinu.
  3. Z kysnutého cesta oddeľujeme menšie časti, ktoré rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, do stredu dáme makovú plnku, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. Cesto zrolujeme do rolky. 2 rolky zapletieme do vrkoča a vrkoč stočíme do kruhu. Kolieska ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a necháme ich zakryté kysnúť pol hodinu.
  4. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého sme pridali lyžicu vody alebo mlieka a posypeme celým makom. Pečieme pri teplote 200 stupňov do zlata. Dobrú chuť!

Zdroj: Povar

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár