Pražské koláče

Recept Pražské koláče

Pridal: NajLucka, 29.5.2021

Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Vynikajúca pochúťka, ktorou si, myslím, že nemáte čo pokaziť, ak ste hostiteľom. Aj si pochutnáte, aj sa napapáte a máte o dobro svojich hostí postarané. Milujem tieto koláče, robila mi ich ešte moja mamka, takže má to vo mne tie najkrajšie spomienky a teraz to robím aj ja pre svoje detí a tie sú tiež nadšené a chutia im veľmi.

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 29.5.2021

Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky

SUROVINY

Cesto:

250 ghladká múka
250 gpolohrubá múka
150 mlmlieko
3 lyžicecukor
250 mlmajonéza
1 ksvajce
30 gčerstvé droždie
4 lyžicevoda
štipkasoľ

Krém:

200 mlmlieko
1 bal.vanilkový cukor
100 gmaslo
500 mlsmotana na šľahanie
1 lyžicakukuričný škrob
3 lyžicepráškový cukor

Drobenka:

100 ghrubá múka
60 gmaslo
60 gpráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z uvedených surovín klasickým spôsobom zamiesime kysnuté cesto (kvások), ktoré po vykysnutí rozdelíme na 8 častí a vytvoríme bochníčky. Môžeme urobiť 12 menších.
  2. Bochníčky dáme na plech s papierom na pečenie, rukami pritlačíme a urobíme placky. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme posýpkou. Necháme ešte aspoň 40 minút dokysnúť. Vložíme ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 17-20 minút.
  3. V hrnci rozpustíme v mlieku maslo, pridáme práškový a vanilkový cukor. V dvoch lyžiciach mlieka rozpustíme škrob a prilejeme do hrnca. Necháme prejsť varom a vychladíme. Smotanu vyšľaháme a primiešame do vychladnutého krému.
  4. Týmto krémom naplníme pozdĺžne narezané koláče a dáme stuhnúť do chladničky.

Zdroj: Varenie a pečenie s radosťou

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť