NajRecept.sk Dezerty Koláče Pražské koláče
Pražské koláče
Recept Pražské koláče
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   29.5.2021

Pražské koláče

Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame. Vynikajúca pochúťka, ktorou si, myslím, že nemáte čo pokaziť, ak ste hostiteľom. Aj si pochutnáte, aj sa napapáte a máte o dobro svojich hostí postarané. Milujem tieto koláče, robila mi ich ešte moja mamka, takže má to vo mne tie najkrajšie spomienky a teraz to robím aj ja pre svoje detí a tie sú tiež nadšené a chutia im veľmi.

Suroviny

Cesto:

250 g
hladká múka
250 g
polohrubá múka
150 ml
mlieko
3 lyžice
cukor
250 ml
majonéza
1 ks
vajce
30 g
čerstvé droždie
4 lyžice
voda
štipka
soľ

Krém:

200 ml
mlieko
1 bal.
vanilkový cukor
100 g
maslo
500 ml
smotana na šľahanie
1 lyžica
kukuričný škrob
3 lyžice
práškový cukor

Drobenka:

100 g
hrubá múka
60 g
maslo
60 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z uvedených surovín klasickým spôsobom zamiesime kysnuté cesto (kvások), ktoré po vykysnutí rozdelíme na 8 častí a vytvoríme bochníčky. Môžeme urobiť 12 menších.
  2. Bochníčky dáme na plech s papierom na pečenie, rukami pritlačíme a urobíme placky. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme posýpkou. Necháme ešte aspoň 40 minút dokysnúť. Vložíme ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 17-20 minút.
  3. V hrnci rozpustíme v mlieku maslo, pridáme práškový a vanilkový cukor. V dvoch lyžiciach mlieka rozpustíme škrob a prilejeme do hrnca. Necháme prejsť varom a vychladíme. Smotanu vyšľaháme a primiešame do vychladnutého krému.
  4. Týmto krémom naplníme pozdĺžne narezané koláče a dáme stuhnúť do chladničky.

Zdroj: Varenie a pečenie s radosťou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár