Bezlepkové vafle (bez laktózy)
Pridané: 18.4.2015
Milujem sladké raňajky. Raňajková obilninová kaša, lievance, vianočka s maslom. No a nedávno som prišla na chuť vafliam. Teda bežala som do obchodu kúpiť vaflovač v akcii nech ich čo najskôr vyskúšam (Jamie Oliver ich pripravoval na panvici a vyzerali neskutočne dobre) a ja som ich musela skúsiť. A odvtedy sme si ich s manželom zamilovali. Potom však prišla jeho intolerancia na mlieko a lepok a ja som musela pátrať po bezlepkovej, bezlaktózovej verzii. Nakoniec som narazila na skvelý recept, o ktorý sa musím s vami podeliť. A musím povedať, že boli chrumkavejšie ako tradičné vafle, takže sa určite vyplatí ich skúsiť aj keď nie ste bezlepkový :).
ZOBRAZIŤ RECEPT
Jahodovo-rebarborové koláčiky (bezlepkové, vegan)
Pridané: 11.6.2015
Jahody a rebarbora je stará ošumelá klasika. Sladkosť jahôd príjemne dopĺňa kyslosť a trpkosť rebarbory. Rebarbora je bohatá na kyselinu listovú, ktorá je skvelou výživou pre našu krv, mozog a nervy. Kvôli veľkému množstvu kyseliny šťavelovej by sa jej však mali vyhýbať hlavne ľudia s ochorením žlčníka a obličiek. Ale ak nemáte žiadne zdravotné obmedzenia doprajte si ju v tomto jarno-letnom období a využite ju naplno. Môžete ju použiť tradične do koláča, na limonádu či zmraziť na horšie časy (očistite ju, nakrájajte na, dajte na tácku, zamrazte a potom dajte do sáčka a uchovávajte v mrazničke niekoľko mesiacov). Môj recept je v podstate taký tradično - netradičný. Spája jahody s rebarborou - to je tá tradičnosť, no jeho výnimočnosť je v tom, že je bezlepkový a vegan (teda bez živočíšnych produktov ako mlieko, maslo či vajcia). Je to ten klasický americký hrnčekový recept. Cesto môžete rozdeliť do viacerých tortových formičiek alebo upiecť v jednej väčšej. Základ na cesto môžete použiť aj na iný ovocný koláč :).
ZOBRAZIŤ RECEPT