Perníkový rez s marcipánom a džemom

Recept Perníkový rez s marcipánom a džemom
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Zrelý koláč v štýle perníka. Robíme ich vopred (1-4 týždne vopred), aby dozreli a zmäkli. Môžu byť skladované niekoľko týždňov (celé alebo už narezané).

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Cesto

500 ghladkej múky
1 čajová lyžičkasódy bikarbóny
1 čajová lyžičkaprášku do pečiva
1/2 šálkynajemno nasekaných orechov
100 gmasla
1 šálkakryštálového cukru
1/2 šálkymedu
2 polievkové lyžiceperníkového korenia
1vajce

Marcipánová vrstva

200 gmarcipánu
50 ghladkej múky
1vajce
1 polievková lyžicalikéru Amaretto alebo citrónovej šťavy

Lekvárová vrtsva

280 gslivkového lekváru
1/2 šálkypráškového cukru
2 polievkové lyžicelikéru Amaretto alebo citrónovej šťavy

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a nadrobno nakrájanými orechmi.
    Maslo, cukor, med a perníkové korenie dáme do veľkého hrnca. Za stáleho miešania zahrievame, kým sa suroviny nerozpustia a nie sú horúce (nevaria). Za stáleho miešania postupne pridávame múku, kým sa ingrediencie nespoja. Odstavíme z tepla a ochladíme (asi 5 minút).
  2. Predhrejeme rúru na 175 stupňov C. Do cesta zapracujeme vajco. Položíme na dosku posypanú múkou. Rozdelíme na dve rovnaké časti, z ktorých každú vyvaľkáme na koláč s rozmermi o niečo väčšími ako 20 x 30 cm.
  3. Pripravíme si marcipánovú vrtsvu. Marcipánovú hmotu nakrájame na kúsky a rozmixujeme na pastu, pridáme vajíčko a likér alebo citrónovú šťavu.
  4. Jeden plát z perníkového cesta položíme na papier na pečenie. Marcipánovú hmotu rozotrieme na cesto, pričom necháme voľné okraje, aby sa cesto zlepilo.
    Potom dáme džem a prikryjeme druhým koláčom. Okraje cesta opatrne prilepíme k sebe a celé to dáme na pekáč asi 20 x 30 cm alebo ho dáme na iný, väčší plech.
  5. Vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút. Vyberieme z rúry a vychladíme (cesto po upečení stuhne, časom dozreje a zmäkne). Skladujeme prikryté , alebo dáme do nádoby a odložíme na niekoľko dní, či týždňov.
  6. Pred podávaním alebo niekoľko dní predtým polejeme polevou (práškový cukor s likérom alebo citrónovou šťavou), alebo posypeme práškovým cukrom. Nakrájame na malé štvorčeky a skladujeme v uzavretej nádobe.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť