NajRecept.sk Dezerty Múčniky Osviežujúce citrónové rezy so šľahačkou
Osviežujúce citrónové rezy so šľahačkou
Recept Osviežujúce citrónové rezy so šľahačkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Jaja79    ·   4.3.2021

Osviežujúce citrónové rezy so šľahačkou

Osviežujúce citrónové rezy so šľahačkou. Na pohľad vyzerajú veľmi zložito, ale sú úplne jednoduché. Výborné na leto, ale ani teraz by som nimi nepohrdla. Pokiaľ máte radi krémové zákusky, určite si pochutnáte nielen na jednom kúsku. Môj manžel tieto rezy miluje, najradšej by si položil pred seba celý plech a lyžičkou všetko zjedol. Autor: Jaja

35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

3 ks
vajce
3 lyžice
kryštálový cukor
4 lyžice
polohrubá múka
1 lyžica
olej
1 lyžica
studená voda
1 lyžička
vanilková esencia
1 ks
citrón - kôra
na potretie
jahodový džem

Krém:

400 ml
mlieko
4 lyžice
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
50 g
škrob
2 lyžice
citrónová šťava
1 ks
citrón - kôra
50 g
maslo
3 g
želatína

Smotanová vrstva:

250 g
smotanový syr
100 ml
smotana na šľahanie
3 g
želatína
podľa chuti
cukor

Vrch:

150 ml
smotana na šľahanie
3 lyžice
práškový cukor
na ozdobu
strúhaná čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Bielka vyšľaháme do tuhej peny, pridáme cukor a šľaháme, kým dostaneme lesklú penu. Potom pridávame jeden žĺtok po druhom a mixérom spojíme. Pridáme olej a vodu. Vareškou primiešame múku zmiešanú s citrónovou kôrou a celé cesto ochutíme vanilkovou esenciou.
  2. Navrstvíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 25 - 30 minút. Po vychladnutí ho prekrojíme na polovicu a spojíme džemom.
  3. Smotanový syr vymiešame s cukrom. V druhej miske vyšľaháme šľahačku do tuhej peny a vareškou primiešame smotanový syr s cukrom. V malej miske pripravíme želatínu podľa návodu na obale a pridáme ju k smotanovému základu. Smotanovú vrstvu dáme na marmeládou zlepené cesto a pekne uhladíme. Odložíme do chladničky a pripravíme ďalšiu vrstvu.
  4. Mlieko ohrejeme, pridáme citrónovú kôru a necháme prejsť varom. Odstavíme. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme škrob a pridáme trochu ohriateho mlieka. Premiešame a celé to vylejeme do horúceho mlieka s citrónovou kôrou. Na miernom ohni varíme, kým hmota nezhnustne. Hustú hmotu odstavíme, pridáme citrónovú šťavu, potom maslo a napučanú želatínu. Premiešame a necháme mierne vychladnúť.
  5. Na smotanovú vrstvu navrstvíme krém a pekne uhladíme. Na vrch navrstvíme šľahačku s cukrom a celý koláč posypeme strúhanou čokoládou.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár