Odľahčená Krtkova torta na plechu

Recept Odľahčená Krtkova torta na plechu
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Príprava múčnika sa o nejaký ten čas predlžuje tým, že ho musíte nechať vychladnúť, aby ste mohli vydlabávať "hlinu" pre krtkovu kôpku, rovnako tak počítajte aj s pár hodinami navyše, ktoré mu pomôžu sa uležať. Ono ale stojí zato si počkať. Na pečenie Krtkovej torty ma spravidla odrádzajú dve veci - tučný šľahaný krém plný zbytočných škrobov a chémie a potom tiež patlanie do okrúhlej tortovej formy a s tým súvisiace opatrné krájanie, ktoré moc neovládam. Tak som oboje jednoducho odbúrala a urobila to po svojom. Môj ozdravený krtko vám predstavuje svoju skromnú kôpku. Autor: Barbora

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Na cesto (pre plech cca 23 x 33 cm):

3 ksvajce
130 gkryštálový cukor
200 mlolej
200 mlmlieko
1 bal.prášok do pečiva (používam bezfosfátový)
50 gholandské kakao
300 ghladká celozrnná špaldová múka (iste bude fungovať aj s klasickou bielou)

Na krém:

500 gtvaroha
180 gkyslá smotana
100 gLučina
60 gpráškový cukor
50 ghorká alebo mliečna čokoláda
3 ksbanán

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z vajec oddeľte bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a postupne prilievajte aj mlieko a olej. Do tekutej zmesi potom pomaly zapracujte sypkú časť cesta - teda prášok do pečiva, kakao a múku. Na záver už len opatrne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Výsledné cesto má konzistenciu asi ako hustejšie bábovkové. Nalejte do plechu alebo pekáča (môj má rozmery 23 x 33 cm, môže snáď byť aj o malilinko väčší) vystlaného papierom na pečenie a pečte pri 170° C asi pol hodiny.
  3. Do misy vyklopte tvaroh, kyslú smotanu, Lučinu a cukor a dobre premiešajte. Nakoniec nastrúhajte ešte čokošku a opäť premiešajte. Hotový krém dajte vychladiť do chladničky, v ktorej si počká až do tej doby, než vydlabete upečený korpus.
  4. Keď korpus vychladne, narežte si v ňom nožom rámik v tvare obdĺžnika umiestneného zhruba 1 cm od okraja. Všetko pozdĺž čiary potom lyžicou opatrne vydlabte. Nebagrujte príliš do hĺbky, krém by vám potom presakoval a navyše by vám zostalo zbytočne veľké množstvo hliny, teda vydlabaného korpusu. Jeden centimeter hlboko postačí.
  5. Do otvoru, ktorý vydlabaním vznikne, natrite polovicu krému, môžete až úplne ku kraju korpusu. Potom pridajte na polovice pozdĺžne rozkrojené banány a navrstvite zvyšok krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusom, môžete aj ľahko "utlapkat", aby sa toľko nedrobil. S hotovým krtkom šup ešte na chvíľu do chladu, kde stuhne a odleží sa.

Zdroj: Máma v kuchyni

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť