NajRecept.sk Dezerty Najlepšie dezerty Krtková torta Odľahčená Krtkova torta na plechu
Odľahčená Krtkova torta na plechu
Recept Odľahčená Krtkova torta na plechu
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   24.9.2020

Odľahčená Krtkova torta na plechu

Príprava múčnika sa o nejaký ten čas predlžuje tým, že ho musíte nechať vychladnúť, aby ste mohli vydlabávať "hlinu" pre krtkovu kôpku, rovnako tak počítajte aj s pár hodinami navyše, ktoré mu pomôžu sa uležať. Ono ale stojí zato si počkať. Na pečenie Krtkovej torty ma spravidla odrádzajú dve veci - tučný šľahaný krém plný zbytočných škrobov a chémie a potom tiež patlanie do okrúhlej tortovej formy a s tým súvisiace opatrné krájanie, ktoré moc neovládam. Tak som oboje jednoducho odbúrala a urobila to po svojom. Môj ozdravený krtko vám predstavuje svoju skromnú kôpku. Autor: Barbora

Suroviny

Na cesto (pre plech cca 23 x 33 cm):

3 ks
vajce
130 g
kryštálový cukor
200 ml
olej
200 ml
mlieko
1 bal.
prášok do pečiva (používam bezfosfátový)
50 g
holandské kakao
300 g
hladká celozrnná špaldová múka (iste bude fungovať aj s klasickou bielou)

Na krém:

500 g
tvaroha
180 g
kyslá smotana
100 g
Lučina
60 g
práškový cukor
50 g
horká alebo mliečna čokoláda
3 ks
banán
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z vajec oddeľte bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a postupne prilievajte aj mlieko a olej. Do tekutej zmesi potom pomaly zapracujte sypkú časť cesta - teda prášok do pečiva, kakao a múku. Na záver už len opatrne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Výsledné cesto má konzistenciu asi ako hustejšie bábovkové. Nalejte do plechu alebo pekáča (môj má rozmery 23 x 33 cm, môže snáď byť aj o malilinko väčší) vystlaného papierom na pečenie a pečte pri 170° C asi pol hodiny.
  3. Do misy vyklopte tvaroh, kyslú smotanu, Lučinu a cukor a dobre premiešajte. Nakoniec nastrúhajte ešte čokošku a opäť premiešajte. Hotový krém dajte vychladiť do chladničky, v ktorej si počká až do tej doby, než vydlabete upečený korpus.
  4. Keď korpus vychladne, narežte si v ňom nožom rámik v tvare obdĺžnika umiestneného zhruba 1 cm od okraja. Všetko pozdĺž čiary potom lyžicou opatrne vydlabte. Nebagrujte príliš do hĺbky, krém by vám potom presakoval a navyše by vám zostalo zbytočne veľké množstvo hliny, teda vydlabaného korpusu. Jeden centimeter hlboko postačí.
  5. Do otvoru, ktorý vydlabaním vznikne, natrite polovicu krému, môžete až úplne ku kraju korpusu. Potom pridajte na polovice pozdĺžne rozkrojené banány a navrstvite zvyšok krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusom, môžete aj ľahko "utlapkat", aby sa toľko nedrobil. S hotovým krtkom šup ešte na chvíľu do chladu, kde stuhne a odleží sa.

Zdroj: Máma v kuchyni

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár