Odľahčená Krtkova torta na plechu

Pridal: NajLucka, 24.9.2020
Kategorie: Sladké torty, Torty, Krtková torta, Najlepšie dezerty, Dezerty, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Banány, Podľa ovocia
Nahraj fotku a pochváľ sa
Príprava múčnika sa o nejaký ten čas predlžuje tým, že ho musíte nechať vychladnúť, aby ste mohli vydlabávať "hlinu" pre krtkovu kôpku, rovnako tak počítajte aj s pár hodinami navyše, ktoré mu pomôžu sa uležať. Ono ale stojí zato si počkať. Na pečenie Krtkovej torty ma spravidla odrádzajú dve veci - tučný šľahaný krém plný zbytočných škrobov a chémie a potom tiež patlanie do okrúhlej tortovej formy a s tým súvisiace opatrné krájanie, ktoré moc neovládam. Tak som oboje jednoducho odbúrala a urobila to po svojom. Môj ozdravený krtko vám predstavuje svoju skromnú kôpku. Autor: Barbora
Pridal: NajLucka, 24.9.2020
Kategorie: Sladké torty, Torty, Krtková torta, Najlepšie dezerty, Dezerty, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Banány, Podľa ovocia
SUROVINY
Na cesto (pre plech cca 23 x 33 cm):
Na krém:
- Z vajec oddeľte bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a postupne prilievajte aj mlieko a olej. Do tekutej zmesi potom pomaly zapracujte sypkú časť cesta - teda prášok do pečiva, kakao a múku. Na záver už len opatrne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov.
- Výsledné cesto má konzistenciu asi ako hustejšie bábovkové. Nalejte do plechu alebo pekáča (môj má rozmery 23 x 33 cm, môže snáď byť aj o malilinko väčší) vystlaného papierom na pečenie a pečte pri 170° C asi pol hodiny.
- Do misy vyklopte tvaroh, kyslú smotanu, Lučinu a cukor a dobre premiešajte. Nakoniec nastrúhajte ešte čokošku a opäť premiešajte. Hotový krém dajte vychladiť do chladničky, v ktorej si počká až do tej doby, než vydlabete upečený korpus.
- Keď korpus vychladne, narežte si v ňom nožom rámik v tvare obdĺžnika umiestneného zhruba 1 cm od okraja. Všetko pozdĺž čiary potom lyžicou opatrne vydlabte. Nebagrujte príliš do hĺbky, krém by vám potom presakoval a navyše by vám zostalo zbytočne veľké množstvo hliny, teda vydlabaného korpusu. Jeden centimeter hlboko postačí.
- Do otvoru, ktorý vydlabaním vznikne, natrite polovicu krému, môžete až úplne ku kraju korpusu. Potom pridajte na polovice pozdĺžne rozkrojené banány a navrstvite zvyšok krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusom, môžete aj ľahko "utlapkat", aby sa toľko nedrobil. S hotovým krtkom šup ešte na chvíľu do chladu, kde stuhne a odleží sa.
Zdroj: Máma v kuchyni