NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Obrátený jablkový Adam - jablkový koláčik s vanilkovým krémom a čoko polevou
Obrátený jablkový Adam - jablkový koláčik s vanilkovým krémom a čoko polevou
Recept Obrátený jablkový Adam - jablkový koláčik s vanilkovým krémom a čoko polevou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   9.7.2024

Obrátený jablkový Adam - jablkový koláčik s vanilkovým krémom a čoko polevou

Tento zákusok mi je známy ešte z môjho detstva. Pripravovala ho mamka vždy, keď sme mali zásoby jabĺk zo záhrady. Pamätám si ho však iba s jednofarebným cestom, tentokrát som vyskúšala pripraviť dvojfarebné cesto. Manžel sa ma spýtal, či mi prihorel, pretože kakaové spodné cesto tomu tak nasvedčovalo :D Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

2 ks
vajce
100 g
kryštálový cukor
4 lyžice
voda
1/2 bal.
prášok do pečiva
100 g
polohrubá múka
1 lyžica
kakao

Jablková vrstva:

1 kg
jablko
podľa chuti
kryštálový cukor
2 bal.
škoricový cukor

Vanilkový krém:

600 ml
mlieko
2 bal.
vanilkový cukor
2 bal.
vanilkový puding
125 g
maslo
podľa chuti
práškový cukor

Čokoládová poleva:

120 g
čokoláda
100 ml
mlieko
1 lyžica
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Ja jablká krátko dusím spolu s kryštálovým a škoricovým cukrom, vy to robiť nemusíte. Mne sa potom celý koláč lepšie krája. Horúce jablká (ak nedusíte, studené nastrúhané a zmiešané s kr. a škoricovým cukrom podľa chuti) navrstvíme na dno formy (34x25 cm), ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Keď majú jablká veľa šťavy, trochu odlejte, aby ste nemali veľmi mokrú jablkovú vrstvu.
  2. Celé vajíčka som vyšľahala s cukrom do tuhej peny, postupne pridala po lyžiciach vodu a na záver aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. 3/4 cesta som naliala na jablká, zvyšné cesto som zafarbila lyžicou kakaa a naliala na svetlé cesto. Vidličkou som urobila cik cak a dala som celý koláč piecť na 180 stupňov, 25 minút.
  3. Po upečení koláč vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a potom ho preklopíme na druhý plech s papierom na pečenie. Opatrne stiahneme papier z jabĺk a necháme úplne vychladnúť. 
  4. V mlieku rozmiešame vanilkové cukre a vanilkové pudingové prášky. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme pod potravinárskou fóliou vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme po lyžiciach vychladnutý puding a vyšľaháme hladký krém, ktorý nanesieme na vychladnuté jablká. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  5. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli spolu s lyžicou masla a trochou mlieka. Nanesieme na stuhnutý krém a pekne uhladíme. Krájame ostrým horúcim nožom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár