Obľúbené likérové špice

Pridal: Karambola, 6.10.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Nepečené dezerty, Veľká Noc
Nahraj fotku a pochváľ sa
Ešte za čias pradávnych, ako tomu hovoríme my doma, sme pri každej návšteve cukrárne neodolali fantastickým likérovým špičkám. Krémový základ bol vynikajúci a tá likérová plnka sa nedá ani popísať. Nedávno som sa stretla s kamarátkou, ktorú som nevidela ani nepamätám kedy a došli sme k tomu, že kedysi sme sedávali v cukrárni a pri našich rozhovoroch sme degustovali vynikajúce koláče, aj špičky a dokonca aj našla recept, ako si tieto špičky doma vyrobiť. Hneď som si ho vypýtala a hneď som ho, samozrejme, musela aj vyskúšať a tu je výsledok. Hneď z dvojitej dávky a sú super. Autor: Karambola
Pridal: Karambola, 6.10.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Nepečené dezerty, Veľká Noc
SUROVINY
- Návod na prípravu je naozaj jednoduchý, len sa potrebujete vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, pretože pri likérových špičkách je potrebné, aby krém na piškótky stuhol, potom dávame likér, potom špičku uzavrieme a potom znova chladíme, aby sme celú špičku mohli namočiť do čokolády. Tak ale postupne.
- Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor, Zlatý klas alebo vanilkový puding (niekedy sa dávala sójová múka, ale ja to mám vyskúšané so Zlatým klasom) a kakao. Uvaríme veľmi hustú kašu, ktorú odstavíme a ihneď pridáme na menšie kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu. Ja som pridávala 70%-tnú. Miešaním ju rozpustíme a necháme mierne vychladnúť.
- Potom pridáme tuk, ktorý je izbovej teploty a metličkou alebo mixérom vymixujeme krém, ktorý je hladký (nesmie byť ani jedna hrudka, pretože potom sa vám bude špička ťažko tvarovať cez nástavec). Necháme schladiť v chladničke.
- Cez cukrárske vrecko a špeciálnu špičku na tvarovanie (dnes ju dostanete už všade, aj na internetových e-shopoch) tvarujeme na piškótu krásnu špičku. Dajte pozor, aby ste dierku na špeciálnej špičke mali von z vrecka, pretože potrebujete, aby vám vzduch vychádzal von a nezabudnite piškótu potrieť čokoládou, aby sa vám likér, ktorý nalejete do špičky, úplne nevsiakol do piškóty. Ja som likér zahustila sušeným mliekom, aby bol hustejší (hustota ako karamelové salko).