Obľúbené likérové špice

Recept Obľúbené likérové špice
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ešte za čias pradávnych, ako tomu hovoríme my doma, sme pri každej návšteve cukrárne neodolali fantastickým likérovým špičkám. Krémový základ bol vynikajúci a tá likérová plnka sa nedá ani popísať. Nedávno som sa stretla s kamarátkou, ktorú som nevidela ani nepamätám kedy a došli sme k tomu, že kedysi sme sedávali v cukrárni a pri našich rozhovoroch sme degustovali vynikajúce koláče, aj špičky a dokonca aj našla recept, ako si tieto špičky doma vyrobiť. Hneď som si ho vypýtala a hneď som ho, samozrejme, musela aj vyskúšať a tu je výsledok. Hneď z dvojitej dávky a sú super. Autor: Karambola

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

140 gkryštálový cukor
1 bal.Zlatý klas
20 gkakao
200 mlvoda
100 gčokoláda (kvalitná)
200 gtuk alebo maslo
na podstavecpiškóty
vaječný koňak
na zahustenie koňakusušené mlieko
čokoládová poleva

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Návod na prípravu je naozaj jednoduchý, len sa potrebujete vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, pretože pri likérových špičkách je potrebné, aby krém na piškótky stuhol, potom dávame likér, potom špičku uzavrieme a potom znova chladíme, aby sme celú špičku mohli namočiť do čokolády. Tak ale postupne.
  2. Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor, Zlatý klas alebo vanilkový puding (niekedy sa dávala sójová múka, ale ja to mám vyskúšané so Zlatým klasom) a kakao. Uvaríme veľmi hustú kašu, ktorú odstavíme a ihneď pridáme na menšie kúsky nalámanú kvalitnú čokoládu. Ja som pridávala 70%-tnú. Miešaním ju rozpustíme a necháme mierne vychladnúť.
  3. Potom pridáme tuk, ktorý je izbovej teploty a metličkou alebo mixérom vymixujeme krém, ktorý je hladký (nesmie byť ani jedna hrudka, pretože potom sa vám bude špička ťažko tvarovať cez nástavec). Necháme schladiť v chladničke.
  4. Cez cukrárske vrecko a špeciálnu špičku na tvarovanie (dnes ju dostanete už všade, aj na internetových e-shopoch) tvarujeme na piškótu krásnu špičku. Dajte pozor, aby ste dierku na špeciálnej špičke mali von z vrecka, pretože potrebujete, aby vám vzduch vychádzal von a nezabudnite piškótu potrieť čokoládou, aby sa vám likér, ktorý nalejete do špičky, úplne nevsiakol do piškóty. Ja som likér zahustila sušeným mliekom, aby bol hustejší (hustota ako karamelové salko).
  5. Naplnené špice likérom uzavrieme ozdobnou špičkou a necháme ich v chladničke poriadne schladiť.
  6. Rozpustíme čokoládovú polevu a namočíme špičky. Ja som ich namočila tak, že do šálky som dala čokoládovú polevu, chytila som špičku za piškótu, ponorila a vytiahla. Keď máte špičku poriadne vychladenú, čokoládová poleva tuhne hneď.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť