Nepečené tortové lízanky

Pridal: NajLucka, 5.10.2020
Kategorie: Nepečené pečivo, Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Koláče, keksíky, sušienky, Nepečené dezerty, Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tortové lízanky pripravujem už niekoľko rokov a kamkoľvek ich prinesiem, mám s nimi vždy veľký úspech. Prekvapivo častejšie u dospelých, ako u detí :) Ak o nich počujete prvýkrát, je to taký malý kúsok torty na špajli, ktorý sa zvyčajne pripravuje z vopred upečeného tortového korpusu a rôznych krémov. Ja som tentoraz skúsila aj čisto nepečenú variantu a mám teraz naozaj veľké dilema, ktorá z nich mi chutí viac.
Pridal: NajLucka, 5.10.2020
Kategorie: Nepečené pečivo, Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Koláče, keksíky, sušienky, Nepečené dezerty, Dezerty
SUROVINY
Dokončenie lízaniek:
- Pretože guľaté lízanky už máme doma okukané, holt sochár zo mňa asi nebude a som rada, že zvládam aspoň tie guľôčky, siahla som po sade na tvorbu tortových lízaniek od Tescomy. Lízatko v tvare stromčeka alebo hubky mi príde ideálne na Vianoce, ale hlavne som chcela túto "vychytávku" už dlho vyskúšať :)
- Piškóty a orechy spoločne rozmixujte, ku koncu pridajte kakao a škoricu. Zmes presypte do misky, pridajte na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rum.
- Rukami vypracujte jemné a vláčne cesto. V prípade potreby pridajte viac rumu alebo naopak mletých piškót. Ak sa vám zdá cesto málo sladké, môžete pridať trochu cukru, ale je to podľa mňa zbytočné.
- Cesto dajte na chvíľku stuhnúť do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Na lízanky som použila formičky od Tescomy, kde máte na výber z niekoľkých tvarov. Ja som si vybrala hubku a stromček.
- Do misky si dajte trochu práškového cukru, v ktorom každý kúsok cesta zľahka obaľte. Lepšie idú potom lízanky vyňať z formy. Vezmite kúsok cesta zodpovedajúcej veľkosti a rukami vytvarujte do takej šištičky. Ľahko obaľte v práškovom cukre a do stredu zapichnite tyčku koncom, kde je očko. Toto očko je mimochodom skvelá vec, vďaka nemu zostane lízatko hore na svojom mieste a nezíde časom dole :)
- Cesto aj s tyčkou vložte do formičky, stlačte a hotové lízatko opatrne vyberte. Neťahajte príliš za tyčku, skôr odlúpnite cesto z formy. Zapichnite do tácky a pokračujte do spotrebovania cesta. Môžete si urobiť rôzne tvary alebo zostať len pri jednom. Lízanky dajte do chladničky poriadne stuhnúť, pokojne aj do druhého dňa.
- Množstvo použitej čokolády je orientačné, môžete pokojne použiť aj len jeden druh. Berte do úvahy, že lepšie sa rozpúšťa väčšie množstvo, než len pár gramov a zvyšnú čokoládu môžete uchovať pre neskoršie použitie. Čokoládu si nasekajte alebo použite tú v kockách. Asi 2/3 čokolády dajte do misky a nechajte vo vodnom kúpeli rozpustiť. Vyberte z kúpeľa a pridajte zvyšnú tretinu čokolády. Miešajte do úplného rozpustenia a vychladenie.
- Akonáhle má čokoláda správnu teplotu, namočte do nej celej lízatko. Nechajte chvíľku odkvapkať, prípadne ľahko poklepte, aby prebytočná čokoláda stiekla. Akonáhle začne čokoláda ľahko zasychať (zmatnievať), ozdobte cukrovými dekoráciami a zapichnite do stojanu. Rovnakým spôsobom pokračujte so všetkými lízankami.
- Oba druhy čokolády použite postupne, nerozpúšťajte obe naraz. U hubiek som najskôr celé lízatko namočila do bielej čokolády a potom len klobúčik do horkej. Tá dvojaká čokoláda na jednej lízanke je skvelá :)
Lízanky skladujte v chlade, pred servírovaním nechajte pár minút pri izbovej teplote. Trvanlivosť je obdobná ako u iného nepečeného pečiva.
Môj blog: Víkendové pečení