Nepečené tortové lízanky

Recept Nepečené tortové lízanky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tortové lízanky pripravujem už niekoľko rokov a kamkoľvek ich prinesiem, mám s nimi vždy veľký úspech. Prekvapivo častejšie u dospelých, ako u detí :) Ak o nich počujete prvýkrát, je to taký malý kúsok torty na špajli, ktorý sa zvyčajne pripravuje z vopred upečeného tortového korpusu a rôznych krémov. Ja som tentoraz skúsila aj čisto nepečenú variantu a mám teraz naozaj veľké dilema, ktorá z nich mi chutí viac.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

160 gdetské piškóty
70 gvlašské orechy
2 lyžičkykakao
štipkaškorica
80 gmaslo
3-4 lyžicerum
práškový cukor

Dokončenie lízaniek:

cca 150 gbiela čokoláda
cca 150 ghorká čokoláda
cukrové zdobenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pretože guľaté lízanky už máme doma okukané, holt sochár zo mňa asi nebude a som rada, že zvládam aspoň tie guľôčky, siahla som po sade na tvorbu tortových lízaniek od Tescomy. Lízatko v tvare stromčeka alebo hubky mi príde ideálne na Vianoce, ale hlavne som chcela túto "vychytávku" už dlho vyskúšať :)
  2. Piškóty a orechy spoločne rozmixujte, ku koncu pridajte kakao a škoricu. Zmes presypte do misky, pridajte na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rum.
  3. Rukami vypracujte jemné a vláčne cesto. V prípade potreby pridajte viac rumu alebo naopak mletých piškót. Ak sa vám zdá cesto málo sladké, môžete pridať trochu cukru, ale je to podľa mňa zbytočné.
     
  4. Cesto dajte na chvíľku stuhnúť do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
     
  5. Na lízanky som použila formičky od Tescomy, kde máte na výber z niekoľkých tvarov. Ja som si vybrala hubku a stromček.
     
  6. Do misky si dajte trochu práškového cukru, v ktorom každý kúsok cesta zľahka obaľte. Lepšie idú potom lízanky vyňať z formy. Vezmite kúsok cesta zodpovedajúcej veľkosti a rukami vytvarujte do takej šištičky. Ľahko obaľte v práškovom cukre a do stredu zapichnite tyčku koncom, kde je očko. Toto očko je mimochodom skvelá vec, vďaka nemu zostane lízatko hore na svojom mieste a nezíde časom dole :)
     
  7. Cesto aj s tyčkou vložte do formičky, stlačte a hotové lízatko opatrne vyberte. Neťahajte príliš za tyčku, skôr odlúpnite cesto z formy. Zapichnite do tácky a pokračujte do spotrebovania cesta. Môžete si urobiť rôzne tvary alebo zostať len pri jednom. Lízanky dajte do chladničky poriadne stuhnúť, pokojne aj do druhého dňa.
  8. Množstvo použitej čokolády je orientačné, môžete pokojne použiť aj len jeden druh. Berte do úvahy, že lepšie sa rozpúšťa väčšie množstvo, než len pár gramov a zvyšnú čokoládu môžete uchovať pre neskoršie použitie. Čokoládu si nasekajte alebo použite tú v kockách. Asi 2/3 čokolády dajte do misky a nechajte vo vodnom kúpeli rozpustiť. Vyberte z kúpeľa a pridajte zvyšnú tretinu čokolády. Miešajte do úplného rozpustenia a vychladenie.
  9. Odporúčam čokoládu preliať do čistej (studenej) misky, rýchlejšie potom chladne. Pre lízanky je totiž zásadná správna teplota čokolády, ktorá by mala byť cca 28 stupňov u horkej a cca 30 stupňov pri bielej. Pripravte si k ruke cukrové zdobenie a stojan s hotovými lízankami.
  10. Akonáhle má čokoláda správnu teplotu, namočte do nej celej lízatko. Nechajte chvíľku odkvapkať, prípadne ľahko poklepte, aby prebytočná čokoláda stiekla. Akonáhle začne čokoláda ľahko zasychať (zmatnievať), ozdobte cukrovými dekoráciami a zapichnite do stojanu. Rovnakým spôsobom pokračujte so všetkými lízankami.
     
  11. Oba druhy čokolády použite postupne, nerozpúšťajte obe naraz. U hubiek som najskôr celé lízatko namočila do bielej čokolády a potom len klobúčik do horkej. Tá dvojaká čokoláda na jednej lízanke je skvelá :)
    Lízanky skladujte v chlade, pred servírovaním nechajte pár minút pri izbovej teplote. Trvanlivosť je obdobná ako u iného nepečeného pečiva.

Môj blog: Víkendové pečení 

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť