Naše tradičné veľkonočné pečivo nazývané Pascha

Recept Naše tradičné veľkonočné pečivo nazývané Pascha

Pridal: Mineralka, 12.3.2021

Kategorie: Pečivo, Veľká Noc, Sviatočné pečenie

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Toto je u nás doma tradičné veľkonočné pečivo. Pokiaľ ho nepečie gazdinka doma, objednáva si ho v obchode. A keby len jeden kus. Rovno aj tri. Sú na objednávku, nekúpite to v obchode len tak, že ráno si spomeniete, že chcete a idete do obchodu. Ale pretože ja milujem vôňu domáceho pečiva, tak som vyskúšala aj starý tradičný recept. Tohto roku som ho piekla prvýkrát a určite nie naposledy. Z obchodu už nechcem :) Autor: Mineralka

FOTKA OD VÁS

Pridal: Mineralka, 12.3.2021

Kategorie: Pečivo, Veľká Noc, Sviatočné pečenie

SUROVINY

700 ghladká múka
300 gpolohrubá múka
1 a 1/2 bal.prášok do pečiva
1 bal.vanilkový cukor
200 gkryštálový cukor
1 ks žĺtok
na potretie 1ksžĺtok
2 ksbielok
1dclolej
štipkasoľ
5 dcl mlieko
42 gdroždie
podľa chutihrozienka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z droždia a trochy teplého mlieka si urobíme kvások. Múky preosejeme aj s práškom do pečiva, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, štipku soli, olej, zvyšné teplé mlieko, 1 žĺtok a s vybehnutým kváskom zamiešame cesto, do ktorého primiešame sneh z dvoch bielkov.
  2. Vypracujeme vláčne cesto, do ktorého nasypeme hrozienka vopred namočené v teplej vode.
  3. Necháme kysnúť. Z vykysnutého si urobíme 5 bochníkov, ktoré vytvarujeme do valčekov. Z nich upletieme vrkoč. Vložíme do vymastenej formy.
  4. Z posledného žĺtka zmiešaného s mliekom si potrieme povrch Paschy.
  5. Znovu necháme kysnúť.
  6. Pečieme na 160 st asi 40 minút.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť