Najlepšie hamburgerové žemle

Recept Najlepšie hamburgerové žemle

Pridal: Kvietok278, 23.3.2021

Kategorie: Burgery, Grilovanie a BBQ, Žemle, Pečivo, Múčniky, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Chcete si pripraviť domáci hamburger a neviete si vybrať, aké pečivo upečiete? Tieto žemle zo žitnej múky sú výborné, nadýchané a mäkké.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Kvietok278, 23.3.2021

Kategorie: Burgery, Grilovanie a BBQ, Žemle, Pečivo, Múčniky, Dezerty

SUROVINY

Preferment:

štipkačerstvé droždie
222 ghladká ražná múka
222 mlvoda

Ďalej budeme potrebovať:

200 mlmlieko
444 ghladká ražná múka
80 grozpustené maslo
26 gkryštálový cukor
60 g (2-3 ks)vajce
20 gčerstvé droždie
14 gsoľ
na potretievajce
podľa potrebyľanové semienka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si pripravíme preferment. Ten však musí najmenej 12 hodín postáť v miske pri izbovej teplote, takže najlepšie je preferment pripraviť deň vopred. Ja som pripravovala preferment o 21:00 hod. Večer a potom ráno som pokračovala v príprave hamburgerov, aby sme sme obedovali chutné hamburgery.
  2. Preferment:
    Do misky nalejeme vodu, pridáme štipku droždie (medzi prstami kúsok čerstvého droždia, ako keby sme solili chlieb s maslom), pridáme múku a premiešame. Zakryjeme fóliou a dôkladne uzavrieme misku, aby nám vrch neoschol. Necháme odpočívať v pokoji 12 - 24 hodín.
  3. Druhý deň dáme do misky mlieko, hladkú ražnú múku, rozpustené maslo, cukor, vajíčka, droždie, soľ a pripravený preferment. Dôkladne vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  4. Potom z cesta tvarujeme žemle, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme kysnúť ďalších 45 minút.
  5. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom (alebo len žĺtkom), posypeme ľanovými semienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov 15-20 minút.
  6. Upečené necháme vychladnúť a naplníme hovädzím mäsom, šalátom, paradajkou, syrom ....
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť