Najlepšie hamburgerové žemle

Pridal: Kvietok278, 23.3.2021
Kategorie: Burgery, Grilovanie a BBQ, Žemle, Pečivo, Múčniky, Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Chcete si pripraviť domáci hamburger a neviete si vybrať, aké pečivo upečiete? Tieto žemle zo žitnej múky sú výborné, nadýchané a mäkké.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Kvietok278, 23.3.2021
Kategorie: Burgery, Grilovanie a BBQ, Žemle, Pečivo, Múčniky, Dezerty
SUROVINY
Preferment:
štipkačerstvé droždie
222 ghladká ražná múka
222 mlvoda
Ďalej budeme potrebovať:
200 mlmlieko
444 ghladká ražná múka
80 grozpustené maslo
26 gkryštálový cukor
60 g (2-3 ks)vajce
20 gčerstvé droždie
14 gsoľ
na potretievajce
podľa potrebyľanové semienka
- Najskôr si pripravíme preferment. Ten však musí najmenej 12 hodín postáť v miske pri izbovej teplote, takže najlepšie je preferment pripraviť deň vopred. Ja som pripravovala preferment o 21:00 hod. Večer a potom ráno som pokračovala v príprave hamburgerov, aby sme sme obedovali chutné hamburgery.
- Preferment:
Do misky nalejeme vodu, pridáme štipku droždie (medzi prstami kúsok čerstvého droždia, ako keby sme solili chlieb s maslom), pridáme múku a premiešame. Zakryjeme fóliou a dôkladne uzavrieme misku, aby nám vrch neoschol. Necháme odpočívať v pokoji 12 - 24 hodín. - Druhý deň dáme do misky mlieko, hladkú ražnú múku, rozpustené maslo, cukor, vajíčka, droždie, soľ a pripravený preferment. Dôkladne vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
- Potom z cesta tvarujeme žemle, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme kysnúť ďalších 45 minút.
- Upečené necháme vychladnúť a naplníme hovädzím mäsom, šalátom, paradajkou, syrom ....
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nejlepší hamburgerové housky.
KOMENTÁRE K RECEPTU