Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček

Recept Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček

Pridal: Jaja79, 18.10.2020

Kategorie: Chlieb, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Jednoduchý recept na domáci chlebíček. Krásne nadýchaný, mäkučký a zároveň chrumkavý. Určite som ho nerobila naposledy. Dajú sa tam krásne obmieňať semienka, ja som teraz použila tekvicové, ale nabudúce určite pridám aj sezamové a i slnečnicové. Med určite nezamieňajte za cukor. Neodporúčam. Autor: Jaja

FOTKA OD VÁS

Pridal: Jaja79, 18.10.2020

Kategorie: Chlieb, Pečivo

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

750 ghladká múka
50 gpolohrubá múka
515 mlvoda
60 gdroždie
10 gmed
16 gsoľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Výborný domáci chlieb. Príprava je veľmi jednoduchá, ale dlhšia. Cesto kysne 8 - 12 hodín, preto je lepšie začať s prípravou večer a ráno ho dať piecť.
  2. Hladkú múku zmiešame s polohrubou. 50 ml vody si odložíme bokom, zvyšnú vodu nalejeme k múke a začneme hniesť. Dostaneme lepkavé cesto plné hrudiek. Zakryjeme ho utierkou a necháme odpočinúť 30 minút.
  3. 50 ml vody ohrejeme, pridáme med a droždie. Necháme vzísť kvások.
  4. Do cesta pridáme soľ, kvások a miešame 7-8 minút, kým nedostaneme hladké cesto.
  5. Hladké cesto necháme odpočívať 5 minút v miske a následne ho vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku. Mierne ho rukami roztiahneme a začneme prekladať kraje. Najskôr horný kraj do stredu, potom spodný kraj do stredu. Znovu ho rukami roztlačíme do obdĺžnika a znova preložíme rovnakým spôsobom. Guľôčku uložíme do misky, ktorú sme vymastili olejom alebo rozpusteným maslom a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 8-12 hodín.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme požadovaný tvar pečiva - bagety, chlieb, žemle (cesto rozdelíme na viac častí). Bochníky necháme odstáť 10 minút a následne prerežeme nožom.
  7. Čím viackrát budete pečivo prekladať, tým bude obsahovať viac "dierok". Bude nadýchanejší. Za každým preložením je potrebné nechať cesto odstáť pol hodinu.
  8. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, na dno uložíme hlbší plech s vodou a pripravené pečivo pečieme 10 - 15 minút. Následne teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 10 - 15 minút. Po uplynutí doby znova znížime teplotu na 180 stupňov a pečivo dopečieme (30 - 40 minút) - v závislosti na veľkosti chleba, bagiet alebo žemlí.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť