Mrkváče s lekvárom
Mám na ne chuť už strašne dlho. V pravidelných intervaloch sa mi zjavujú v receptoch mojich kamarátok, a tak sa mi vždy pripomenú, že aj ja by som na ne rada vytvorila svoj recept. A blížiace sa Vianoce ma donútili začať v tomto smere konať, takže recept je konečne tu. Autor: Máma v kuchyni
FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:
SUROVINY
130 gmrkva
130 gmaslo
250 ghladká špaldová múka
1 lyžičkaprášok do pečiva
podľa chutilekvár či iná náplň
na potretievajce
- Maslo rozpustite do tekuta, mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska. Oboje presuňte do mixéra a spoločne rozmixujte na hladké pyré.
- Ak nemáte šikovný mixér, ktorý si poradí s mrkvou, môžete ju najemno nastrúhať. V tom prípade budete mať v ceste nitky, recept by vám ale mal aj napriek tomu fungovať.
- Pyré zmiešajte s múkou a kypriacim práškom a vypracujte cesto, ktoré necháte v chladničke odpočinúť do tej doby, než sa zase vráti maslu tuhosť. Dlhšie uležané cesto byť nemusí, ale, samozrejme, ani dlhšie ležanie ničomu nevadí, len budete musieť cesto teplom ruky opäť prepracovať, aby sa dalo vyvaľkať.
- Vyvaľkajte na placku o sile cca 2 mm a vykrajujte kolieska. Na to dajte trošku náplne, prehnite a na koncoch starostlivo spojte. Ja som na tento účel využila vykrajovač na ravioly, ktorý má krásnu "čipku" po obvode a pretože nie je vyložene ostré, umožňuje mi aj stlačením spojiť prehnuté cesto, ktoré tak nemusím pracne uzatvárať v ruke.
- Hotové polmesiačiky dajte na plech vystlaný papierom na pečenie (vymazávať nemusíte), potrite vajíčkom a pečte na 170° C do zlatista, asi 15 min, sledujte.
Zdroj: Máma v kuchyni
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Mrkvánky s povidly.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Möhrentaschen mit Pflaumenmus an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Lekváros táska répás tésztából.
KOMENTÁRE K RECEPTU