Mrkváče s lekvárom

Recept Mrkváče s lekvárom

Pridal: NajLucka, 30.10.2020

Kategorie: Múčniky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Mám na ne chuť už strašne dlho. V pravidelných intervaloch sa mi zjavujú v receptoch mojich kamarátok, a tak sa mi vždy pripomenú, že aj ja by som na ne rada vytvorila svoj recept. A blížiace sa Vianoce ma donútili začať v tomto smere konať, takže recept je konečne tu. Autor: Máma v kuchyni

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 30.10.2020

Kategorie: Múčniky

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

130 gmrkva
130 gmaslo
250 ghladká špaldová múka
1 lyžičkaprášok do pečiva
podľa chutilekvár či iná náplň
na potretievajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Maslo rozpustite do tekuta, mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska. Oboje presuňte do mixéra a spoločne rozmixujte na hladké pyré.
  2. Ak nemáte šikovný mixér, ktorý si poradí s mrkvou, môžete ju najemno nastrúhať. V tom prípade budete mať v ceste nitky, recept by vám ale mal aj napriek tomu fungovať.
  3. Pyré zmiešajte s múkou a kypriacim práškom a vypracujte cesto, ktoré necháte v chladničke odpočinúť do tej doby, než sa zase vráti maslu tuhosť. Dlhšie uležané cesto byť nemusí, ale, samozrejme, ani dlhšie ležanie ničomu nevadí, len budete musieť cesto teplom ruky opäť prepracovať, aby sa dalo vyvaľkať.
  4. Vyvaľkajte na placku o sile cca 2 mm a vykrajujte kolieska. Na to dajte trošku náplne, prehnite a na koncoch starostlivo spojte. Ja som na tento účel využila vykrajovač na ravioly, ktorý má krásnu "čipku" po obvode a pretože nie je vyložene ostré, umožňuje mi aj stlačením spojiť prehnuté cesto, ktoré tak nemusím pracne uzatvárať v ruke.
  5. Hotové polmesiačiky dajte na plech vystlaný papierom na pečenie (vymazávať nemusíte), potrite vajíčkom a pečte na 170° C do zlatista, asi 15 min, sledujte.
  6. S cestom sa napodiv pracuje veľmi dobre, pekne drží a jednoducho sa vyvaľuje (stačí len ľahko podsypávať). Taktiež aj spoje sa mi v rúre udržali všetky, žiadny nepraskol.

Zdroj: Máma v kuchyni

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť