NajRecept.sk Dezerty Koláče Môj recept na babičkin makový koláč – najlepší makový koláč pod slnkom.
Môj recept na babičkin makový koláč – najlepší makový koláč pod slnkom.
Môj recept na babičkin makový koláč – najlepší makový koláč pod slnkom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mishenka Mishenka    ·   21.6.2024

Môj recept na babičkin makový koláč – najlepší makový koláč pod slnkom.

Pamätáte si na ten úžasný makový koláč od babičky, ktorý ste vždy milovali? Tento babičkin makový koláč je ten najlepší makový koláč pod slnkom. Na spodku je krehké cesto, v strede štedrá vláčna maková plnka a na vrchu opäť krehké cesto posypané cukrom. Každé sústo vás vezme späť do jej kuchyne.

35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
100 g
práškový cukor
100 g
maslo
100 g
kyslá smotana
3 ks
žĺtok
1/2 ks
kypriaci prášok

Plnka:

140 g
polohrubá múka
200 g
mletý mak
150 g
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor
1 ks
citrónová kôra
1 ks
citrónová šťava
100 g
roztopené maslo
200 ml
mlieko
štipka
soľ
3 ks
bielok
1/2 ks
kypriaci prášok
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zo surovín na cesto vypracujeme krehké cesto, ktoré odložíme na polhodinu do chladničky, aby stuhlo.
  2. Na plnku si v jednej miske vymiešame sypké prísady a v druhej mlieko s roztopeným maslom, citrónovou šťavou a kôrou.
  3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Zmiešame sypké a tekuté suroviny a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
  5. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polku vyvaľkáme na veľkosť plechu a položíme na spodok.
  6. Na cesto vylejeme makovú plnku.
  7. Vyvaľkáme druhú polku cesta na veľkosť plechu a položíme na makovú plnku.
  8. Popicháme zhora špáradlom a dáme piecť dozlata na 180 stupňov asi 35-40 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár