MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí

Recept MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Jedinečný a osvedčený zákusok, ktorým pohostíte aj toho najnáročnejšieho hosťa. U nás doma je veľmi obľúbený, či už v takejto podobe (pečený na plech vcelku) alebo aj ako samostatné jednohubky, klasické veterníky. Polevu robím poctivú - klasicky upálim karamel, žiadne napodobeniny z prášku z obchodu. Autor: Jaja

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Cesto:

300 mlvoda
250 gmaslo
250 ghladká múka
štipkasoľ
8 ksvajce

Krém:

7 lyžíckryštálový cukor
1 lmlieko
3 bal. (alebo vanilkový puding)Zlatý klas
250 gmaslo
2 bal.smotana na šľahanie
2 bal.stužovač

Poleva:

50 gkryštálový cukor
7 lyžícmlieko
200 gpráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Maslo rozpustíme vo vode. Keď je maslo rozpustené, prisypeme múku, štipku soli a premiešame. Vznikne hustá kaša, ktorú odpaľujeme od hrnca asi 5 minút. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Po miernom vychladnutí pomocou mixéra zašľaháme jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme. 
  2. Cesto rozdelíme na 2 časti a rozotrieme ich na papierom vyložený plech na pečenie. 
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu. Rúru počas pečenia neotvárame. 
  4. Krém:
    Kryštálový cukor upálime na karamel. Keď máme karamel hotový, zalejeme ho 3/4 l mlieka a bez miešania necháme karamel rozpustiť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame zlaté klasy (alebo vanilkové pudingy) a prilejeme ho ku karamelovému mlieku. Uvaríme hustý puding, ktorý odstavíme a necháme vyhcladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý puding.
  5. Krém nanesieme na upečené cesto, na krém nanesieme vyšľahanú smotanu so stužovačom. Položíme druhé cesto a odložíme do chladu stuhnúť. 
  6. Potom na vrch nanesieme polevu - kryštálový cukor upálime na karamel a zalejeme ho mliekom. Bez miešania necháme karamel rozpustiť a potom pridávame práškový cukor. Ešte teplú polevu nanesieme na vrch lebo chladnutím tuhne.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU

Můžu se prosím zeptat na jak velkém plechu se to těsto má péct? Já pekla na takovém středním a těsto mně udělalo samé "kopečky" se mi to udělalo velice nevzhledné. Čím to může být?

31.3.2022, NejLucka (administrátor) odpovedať00

klasicky velký plech. Ale čím větší kopečky, tím to je hezčí :)

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť