NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Jaja79    ·   22.2.2022

MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí

Jedinečný a osvedčený zákusok, ktorým pohostíte aj toho najnáročnejšieho hosťa. U nás doma je veľmi obľúbený, či už v takejto podobe (pečený na plech vcelku) alebo aj ako samostatné jednohubky, klasické veterníky. Polevu robím poctivú - klasicky upálim karamel, žiadne napodobeniny z prášku z obchodu. Autor: Jaja

55 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Cesto:

300 ml
voda
250 g
maslo
250 g
hladká múka
štipka
soľ
8 ks
vajce

Krém:

7 lyžíc
kryštálový cukor
1 l
mlieko
3 bal. (alebo vanilkový puding)
Zlatý klas
250 g
maslo
2 bal.
smotana na šľahanie
2 bal.
stužovač

Poleva:

50 g
kryštálový cukor
7 lyžíc
mlieko
200 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Maslo rozpustíme vo vode. Keď je maslo rozpustené, prisypeme múku, štipku soli a premiešame. Vznikne hustá kaša, ktorú odpaľujeme od hrnca asi 5 minút. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Po miernom vychladnutí pomocou mixéra zašľaháme jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme. 
  2. Cesto rozdelíme na 2 časti a rozotrieme ich na papierom vyložený plech na pečenie. 
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu. Rúru počas pečenia neotvárame. 
  4. Krém:
    Kryštálový cukor upálime na karamel. Keď máme karamel hotový, zalejeme ho 3/4 l mlieka a bez miešania necháme karamel rozpustiť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame zlaté klasy (alebo vanilkové pudingy) a prilejeme ho ku karamelovému mlieku. Uvaríme hustý puding, ktorý odstavíme a necháme vyhcladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý puding.
  5. Krém nanesieme na upečené cesto, na krém nanesieme vyšľahanú smotanu so stužovačom. Položíme druhé cesto a odložíme do chladu stuhnúť. 
  6. Potom na vrch nanesieme polevu - kryštálový cukor upálime na karamel a zalejeme ho mliekom. Bez miešania necháme karamel rozpustiť a potom pridávame práškový cukor. Ešte teplú polevu nanesieme na vrch lebo chladnutím tuhne.

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Komentáre k receptu
Eliska94    ·   19.3.2022   ·   Odpovedať   ·  

Můžu se prosím zeptat na jak velkém plechu se to těsto má péct? Já pekla na takovém středním a těsto mně udělalo samé "kopečky" se mi to udělalo velice nevzhledné. Čím to může být?

NejLucka    ·   31.3.2022   ·   Odpovedať   ·  

klasicky velký plech. Ale čím větší kopečky, tím to je hezčí :)

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov