NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
Recept MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Jaja79    ·   22.2.2022

MAXI veterník na plechu, ktorý sa vždy podarí

Jedinečný a osvedčený zákusok, ktorým pohostíte aj toho najnáročnejšieho hosťa. U nás doma je veľmi obľúbený, či už v takejto podobe (pečený na plech vcelku) alebo aj ako samostatné jednohubky, klasické veterníky. Polevu robím poctivú - klasicky upálim karamel, žiadne napodobeniny z prášku z obchodu. Autor: Jaja

55 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 ml
voda
250 g
maslo
250 g
hladká múka
štipka
soľ
8 ks
vajce

Krém:

7 lyžíc
kryštálový cukor
1 l
mlieko
3 bal. (alebo vanilkový puding)
Zlatý klas
250 g
maslo
2 bal.
smotana na šľahanie
2 bal.
stužovač

Poleva:

50 g
kryštálový cukor
7 lyžíc
mlieko
200 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Maslo rozpustíme vo vode. Keď je maslo rozpustené, prisypeme múku, štipku soli a premiešame. Vznikne hustá kaša, ktorú odpaľujeme od hrnca asi 5 minút. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Po miernom vychladnutí pomocou mixéra zašľaháme jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme. 
  2. Cesto rozdelíme na 2 časti a rozotrieme ich na papierom vyložený plech na pečenie. 
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu. Rúru počas pečenia neotvárame. 
  4. Krém:
    Kryštálový cukor upálime na karamel. Keď máme karamel hotový, zalejeme ho 3/4 l mlieka a bez miešania necháme karamel rozpustiť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame zlaté klasy (alebo vanilkové pudingy) a prilejeme ho ku karamelovému mlieku. Uvaríme hustý puding, ktorý odstavíme a necháme vyhcladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý puding.
  5. Krém nanesieme na upečené cesto, na krém nanesieme vyšľahanú smotanu so stužovačom. Položíme druhé cesto a odložíme do chladu stuhnúť. 
  6. Potom na vrch nanesieme polevu - kryštálový cukor upálime na karamel a zalejeme ho mliekom. Bez miešania necháme karamel rozpustiť a potom pridávame práškový cukor. Ešte teplú polevu nanesieme na vrch lebo chladnutím tuhne.
Komentáre k receptu
Eliska94    ·   19.3.2022   ·   Odpovedať   ·  

Můžu se prosím zeptat na jak velkém plechu se to těsto má péct? Já pekla na takovém středním a těsto mně udělalo samé "kopečky" se mi to udělalo velice nevzhledné. Čím to může být?

NejLucka NejLucka    ·   31.3.2022   ·   Odpovedať   ·  

klasicky velký plech. Ale čím větší kopečky, tím to je hezčí :)

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár