NajRecept.sk Dezerty Koláče Marhuľový zákusok s včielkami
Marhuľový zákusok s včielkami
Recept Marhuľový zákusok s včielkami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas adkas    ·   14.6.2021

Marhuľový zákusok s včielkami

Na tento zákusok som sa chystala už veľmi dávno. Vždy som jeho prípravu akosi odsunula na neskôr. Teraz mala moja vnučka sviatok, tak som jej upiekla namiesto torty práve tento krásny zákusok. Zákusok je veľmi lahodný a krásne farebný s nápaditým zdobením. Včielky vyvolali úsmev na tvári i dospelým. Bála som sa, že tou vrchnou želatínou bude zákusok presladený, ale podľa mňa vôbec nie je. Tá biela vrstva z jogurtu a pudingu po schladení je príjemne osviežujúca. Autor: Adkas

60 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

6 ks
vajce
120 g
kryštálový cukor
100 g
polohrubá múka
100 g
kukuričný škrob
1 lyžica
vanilkový puding
1 lyžička
prášok do pečiva
5 lyžíc
olej
štipka
soľ
na potretie cesta
marhuľový džem

Náplň:

500 ml
mlieko
2 bal.
vanilkový puding
100 g
práškový cukor
600 g
biely jogurt
1 lyžička
vanilková esencia

Marhuľové želé:

460 g
marhuľový džem
100 ml
kompótová šťava
2 cl
pomarančový likér
15 g
želatína
5 lyžíc
kompótová šťava

Ďalej:

2 hrnčeky
marhuľový kompót
60 g
čokoláda
mandľové lupienky
cukríkové oči
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a šľaháme do tuhej peny. Pridáme žĺtky a jemne zašľaháme. Pridáme olej a opäť zašľaháme. Potom už len ručne vmiešame múku zmiešanú so škrobom, pudingom a práškom do pečiva. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20-25 minút. Je to orientačný čas, pretože každá rúra pečie inak. Po vychladnutí stiahneme vrchnú kožu z cesta a natrieme džem. Nezabudneme odstrániť aj papier na pečenie. Ak máme rám na zákusok, tak cesto orežeme na potrebnú veľkosť tak, aby rám presne sedel na piškótu. Môj rám má rozmery 24 x 36 cm.
  2. V mlieku rozmiešame puding a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala uvareného pudingu a necháme vychladnúť. Jogurt vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou. Vychladnutý puding vyšľaháme a postupne do neho zašľaháme ochutený jogurt. Dostaneme krásne kompaktný mäsu, ktorú natierame na džemom potreté cesto. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  3. Pripravíme včielky. Marhuľový kompót rozložíme na papier. Je dobre polovice marhúľ osušiť papierovou utierkou. Lepšie bude držať čoko. Čokoládu rozpustíme, preložíme do cukrárskeho vrecka a urobíme iba malú dierku. Urobíme cik cak na marhuľku, čokoládou prilepíme aj oči a priložíme aj mandľové lupienky.
  4. Marhuľové želé:
    Práškovou želatínu zalejeme 5 PL kompótovej šťavy a necháme napučať. Marhuľový džem, kompótovú šťavu za stáleho miešania ohrejeme. Tekutý džem prepasírujeme, aby sme mali hladkú hmotu, do ktorej pridáme napučanú želatínu. Ak je potrebné, vrátime hmotu ešte na malý oheň, aby sa všetko spojilo. Džem so želatínou sa však v žiadnom prípade nesmie variť. Pridáme pomarančový likér, zamiešame a necháme ochladiť. Predtým, než začne tuhnúť, nalejeme marhuľovú zmes na ochladený zákusok.
  5. Uložíme ozdobené marhule a vrátime do chladu. Marhule ukladáme v pravidelných rozostupoch tak, aby po nakrájaní zákusku na kocky bola včielka na každom kúsku.

Môj blog: Adkas-tastyfood

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár