Marhuľový zákusok s včielkami

Recept Marhuľový zákusok s včielkami
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Na tento zákusok som sa chystala už veľmi dávno. Vždy som jeho prípravu akosi odsunula na neskôr. Teraz mala moja vnučka sviatok, tak som jej upiekla namiesto torty práve tento krásny zákusok. Zákusok je veľmi lahodný a krásne farebný s nápaditým zdobením. Včielky vyvolali úsmev na tvári i dospelým. Bála som sa, že tou vrchnou želatínou bude zákusok presladený, ale podľa mňa vôbec nie je. Tá biela vrstva z jogurtu a pudingu po schladení je príjemne osviežujúca. Autor: Adkas

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Cesto:

6 ksvajce
120 gkryštálový cukor
100 gpolohrubá múka
100 gkukuričný škrob
1 lyžicavanilkový puding
1 lyžičkaprášok do pečiva
5 lyžícolej
štipkasoľ
na potretie cestamarhuľový džem

Náplň:

500 mlmlieko
2 bal.vanilkový puding
100 gpráškový cukor
600 gbiely jogurt
1 lyžičkavanilková esencia

Marhuľové želé:

460 gmarhuľový džem
100 mlkompótová šťava
2 clpomarančový likér
15 gželatína
5 lyžíckompótová šťava

Ďalej:

2 hrnčekymarhuľový kompót
60 gčokoláda
mandľové lupienky
cukríkové oči

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a šľaháme do tuhej peny. Pridáme žĺtky a jemne zašľaháme. Pridáme olej a opäť zašľaháme. Potom už len ručne vmiešame múku zmiešanú so škrobom, pudingom a práškom do pečiva. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20-25 minút. Je to orientačný čas, pretože každá rúra pečie inak. Po vychladnutí stiahneme vrchnú kožu z cesta a natrieme džem. Nezabudneme odstrániť aj papier na pečenie. Ak máme rám na zákusok, tak cesto orežeme na potrebnú veľkosť tak, aby rám presne sedel na piškótu. Môj rám má rozmery 24 x 36 cm.
  2. V mlieku rozmiešame puding a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala uvareného pudingu a necháme vychladnúť. Jogurt vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou. Vychladnutý puding vyšľaháme a postupne do neho zašľaháme ochutený jogurt. Dostaneme krásne kompaktný mäsu, ktorú natierame na džemom potreté cesto. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  3. Pripravíme včielky. Marhuľový kompót rozložíme na papier. Je dobre polovice marhúľ osušiť papierovou utierkou. Lepšie bude držať čoko. Čokoládu rozpustíme, preložíme do cukrárskeho vrecka a urobíme iba malú dierku. Urobíme cik cak na marhuľku, čokoládou prilepíme aj oči a priložíme aj mandľové lupienky.
  4. Marhuľové želé:
    Práškovou želatínu zalejeme 5 PL kompótovej šťavy a necháme napučať. Marhuľový džem, kompótovú šťavu za stáleho miešania ohrejeme. Tekutý džem prepasírujeme, aby sme mali hladkú hmotu, do ktorej pridáme napučanú želatínu. Ak je potrebné, vrátime hmotu ešte na malý oheň, aby sa všetko spojilo. Džem so želatínou sa však v žiadnom prípade nesmie variť. Pridáme pomarančový likér, zamiešame a necháme ochladiť. Predtým, než začne tuhnúť, nalejeme marhuľovú zmes na ochladený zákusok.
  5. Uložíme ozdobené marhule a vrátime do chladu. Marhule ukladáme v pravidelných rozostupoch tak, aby po nakrájaní zákusku na kocky bola včielka na každom kúsku.

Môj blog: Adkas-tastyfood

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť