NajRecept.sk Prílohy Ryža Na sladko Mamičkin ryžový nákyp
Mamičkin ryžový nákyp
Recept Mamičkin ryžový nákyp
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
rebeka    ·   24.9.2020

Mamičkin ryžový nákyp

Tento nákyp nám robievala mamička a ja som ju milovala .. nielen za ten nákyp :-) Vynikajúci je so sušenými slivkami a vôbec...ovocie môžete dať akékoľvek, ktoré máte radi. Krájala som ešte horúce, pretože ak by som to neurobila, tak na fotku isto nezostane :) Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny

Na kašu:

500 g
guľatozrnná ryža
1000 ml
mlieko
1 rovná lyžička
soľ
štipka
maslo
125 g
čerstvé maslo
3 lyžice
práškový cukor
2 ks
vanilkový struk
3 ks
vajce (žĺtok a bielok zvlášť)

Jablková náplň:

8 ks
stredne veľké jablko
2 lyžičky
mletá škorica

Tvarohová plnka:

250 g
hrudkovitý tvaroh
2 lyžice
práškový cukor
2 ks
vajce - žĺtok a bielok zvlášť
nastrúhaná kôra z jedného citróna
hrsť
sušených brusníc

Na snehovú čiapku:

2 lyžice
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ryžu prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a necháme v sitku odkvapkať. Mlieko šup do hrnca, pridáme trošku masla a vnútro z vanilky. Do tohto mlieka potom pridáme odkvapkanú ryžu a na miernom ohni za občasného miešania varíme cca 15 minút. Potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  2. Kým ryža chladne, pripravíme krém. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme.
  3. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Niekto strúha, ja mám radšej nakrájané.
  4. Tvaroh vymiešame so žĺtkami, cukrom a citrónovou kôrou.
  5. Vychladnutú ryžu premiešame so žĺtkovým krémom a pridáme aj vyšľahaný sneh z troch bielkov. Takto premiešanú hmotu rozdelíme na polovicu, jednu navrstvíme do vymastenej formy, navrstvíme tvaroh a posypeme hrozienkami alebo brusnicami, poukladáme plátky jabĺčok, posypeme škoricou a navrstvíme druhú časť ryže. Uhladíme a dáme piecť na 200 stupňov na pol hodinu.
  6. Zo zvyšných dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh a ten navrstvíme na nákyp vtedy, keď vidíme, že povrch nákypu chytá zlatý nádych. Dopečieme bielky do zlatista a vyberáme. Necháme mierne vychladnúť a podávame.

Môj blog: Vaření s Tomem

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár