Mamičkin ryžový nákyp

Pridal: rebeka, 24.9.2020
Kategorie: Ryža, Sladké jedlá, Na sladko, Rýžový nákyp, Dezerty, Obed, Hlavné jedlo, Prílohy, Čásť dňa, Podľa ovocia, Jablká
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tento nákyp nám robievala mamička a ja som ju milovala .. nielen za ten nákyp :-) Vynikajúci je so sušenými slivkami a vôbec...ovocie môžete dať akékoľvek, ktoré máte radi. Krájala som ešte horúce, pretože ak by som to neurobila, tak na fotku isto nezostane :) Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTKA OD VÁS
Pridal: rebeka, 24.9.2020
Kategorie: Ryža, Sladké jedlá, Na sladko, Rýžový nákyp, Dezerty, Obed, Hlavné jedlo, Prílohy, Čásť dňa, Podľa ovocia, Jablká
SUROVINY
Na kašu:
500 gguľatozrnná ryža
1000 mlmlieko
1 rovná lyžičkasoľ
štipkamaslo
125 gčerstvé maslo
3 lyžicepráškový cukor
2 ksvanilkový struk
3 ksvajce (žĺtok a bielok zvlášť)
Jablková náplň:
8 ksstredne veľké jablko
2 lyžičkymletá škorica
Tvarohová plnka:
250 ghrudkovitý tvaroh
2 lyžicepráškový cukor
2 ksvajce - žĺtok a bielok zvlášť
nastrúhaná kôra z jedného citróna
hrsťsušených brusníc
Na snehovú čiapku:
2 lyžicepráškový cukor
- Ryžu prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a necháme v sitku odkvapkať. Mlieko šup do hrnca, pridáme trošku masla a vnútro z vanilky. Do tohto mlieka potom pridáme odkvapkanú ryžu a na miernom ohni za občasného miešania varíme cca 15 minút. Potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
- Kým ryža chladne, pripravíme krém. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme.
- Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Niekto strúha, ja mám radšej nakrájané.
- Tvaroh vymiešame so žĺtkami, cukrom a citrónovou kôrou.
- Vychladnutú ryžu premiešame so žĺtkovým krémom a pridáme aj vyšľahaný sneh z troch bielkov. Takto premiešanú hmotu rozdelíme na polovicu, jednu navrstvíme do vymastenej formy, navrstvíme tvaroh a posypeme hrozienkami alebo brusnicami, poukladáme plátky jabĺčok, posypeme škoricou a navrstvíme druhú časť ryže. Uhladíme a dáme piecť na 200 stupňov na pol hodinu.
- Zo zvyšných dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh a ten navrstvíme na nákyp vtedy, keď vidíme, že povrch nákypu chytá zlatý nádych. Dopečieme bielky do zlatista a vyberáme. Necháme mierne vychladnúť a podávame.
Môj blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Maminčin rýžový nákyp.
KOMENTÁRE K RECEPTU