Mamičkin ryžový nákyp

Recept Mamičkin ryžový nákyp
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tento nákyp nám robievala mamička a ja som ju milovala .. nielen za ten nákyp :-) Vynikajúci je so sušenými slivkami a vôbec...ovocie môžete dať akékoľvek, ktoré máte radi. Krájala som ešte horúce, pretože ak by som to neurobila, tak na fotku isto nezostane :) Autor: Naďa I. (Rebeka)

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Na kašu:

500 gguľatozrnná ryža
1000 mlmlieko
1 rovná lyžičkasoľ
štipkamaslo
125 gčerstvé maslo
3 lyžicepráškový cukor
2 ksvanilkový struk
3 ksvajce (žĺtok a bielok zvlášť)

Jablková náplň:

8 ksstredne veľké jablko
2 lyžičkymletá škorica

Tvarohová plnka:

250 ghrudkovitý tvaroh
2 lyžicepráškový cukor
2 ksvajce - žĺtok a bielok zvlášť
nastrúhaná kôra z jedného citróna
hrsťsušených brusníc

Na snehovú čiapku:

2 lyžicepráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Ryžu prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a necháme v sitku odkvapkať. Mlieko šup do hrnca, pridáme trošku masla a vnútro z vanilky. Do tohto mlieka potom pridáme odkvapkanú ryžu a na miernom ohni za občasného miešania varíme cca 15 minút. Potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  2. Kým ryža chladne, pripravíme krém. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme.
  3. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Niekto strúha, ja mám radšej nakrájané.
  4. Tvaroh vymiešame so žĺtkami, cukrom a citrónovou kôrou.
  5. Vychladnutú ryžu premiešame so žĺtkovým krémom a pridáme aj vyšľahaný sneh z troch bielkov. Takto premiešanú hmotu rozdelíme na polovicu, jednu navrstvíme do vymastenej formy, navrstvíme tvaroh a posypeme hrozienkami alebo brusnicami, poukladáme plátky jabĺčok, posypeme škoricou a navrstvíme druhú časť ryže. Uhladíme a dáme piecť na 200 stupňov na pol hodinu.
  6. Zo zvyšných dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh a ten navrstvíme na nákyp vtedy, keď vidíme, že povrch nákypu chytá zlatý nádych. Dopečieme bielky do zlatista a vyberáme. Necháme mierne vychladnúť a podávame.

Môj blog: Vaření s Tomem

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť