NajRecept.sk Dezerty Múčniky Makovo tvarohové rezy s chrumkavými mandličkami
Makovo tvarohové rezy s chrumkavými mandličkami
Recept Makovo tvarohové rezy s chrumkavými mandličkami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas adkas    ·   22.4.2021

Makovo tvarohové rezy s chrumkavými mandličkami

Pri pečení týchto rezov som myslela na svoju sestru. Ona je totižto milovníčka maku. Dúfam, že ju tento recept poteší. Mojej rodine veľmi chutil. Mak a tvaroh predsa k sebe neskutočne ide. Chuť tohto koláča vyzdvihuje kyslý džem, ja som použila džem z čiernych ríbezlí. No a tou pomyselnou čerešničkou sú pražené plátky mandlí. Ich nevýhodou je, že keď koláč postojí v chladničke, tak na druhý deň sú trochu navlhnuté a tak stratí svoju chrumkavosť. Mne osobne to nevadí, ale na tomto zákusku by som si pokojne vedela predstaviť aj čokoládovú polevu. Autor: Adkas

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto (2x):

3 ks
vajce
110 g
kryštálový cukor
60 g
mletý mak
60 g
polohrubá múka
1 lyžička
prášok do pečiva
1 lyžička
olej
1 lyžica
horúca voda
štipka
soľ

Krém:

1 kg
jemný tvaroh
150 g
práškový cukor
200 g
maslo
20 g
želatína
80 ml
voda
1/2 lyžičky
mandľová esencia

Ďalej:

podľa potreby
mandľové lupienky
podľa potreby
kyslý džem
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhej peny, postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nedostaneme tuhý lesklý sneh. V menšej miske vyšľaháme vidličkou žĺtky s olejom a vodou. Za stáleho šľahania ich pridáme do bielkovej peny. Potom už len ručne zašľaháme preosiatu múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút. Doba pečenia je orientačná, každá rúra pečie inak. Je to tenké cesto, netreba ho zbytočne sušiť. Takto upečieme ešte jedno cesto.
  2. Mandle opražíme na suchej panvici a odstavíme bokom.
  3. Želatínu zalejeme vodou. Maslo s cukrom našľaháme do peny. Postupne zašľaháme tvaroh a pridáme mandľovou esenciu. Želatínu na miernom ohni za stáleho miešania zohrejeme, kým je tekutá, ale nesmie sa variť. Asi dve lyžice z tvarohovej zmesi pridáme do rozpustenej želatíny, dobre vymiešame a zašľaháme želatínovú zmes do celej tvarohovej hmoty. Asi 3-4 PL krému odložíme bokom / na vrch koláča /.
  4. Z cesta stiahneme papier, vrátime späť do formy a potrieme povrch džemom. Na džem rovnomerne nanesieme krém. Druhé cesto tiež potrieme džemom a potretu časť zakryjeme krém. Veľmi jemne zatlačíme, vrch potrieme odloženým krémom a posypeme mandľami. Odložíme do chladničky stuhnúť.

Môj blog: Adkas-tastyfood

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár